Székely Sándor, független országgyűlési képviselőés Varga Tibor útépítő technikus egy kisfilmben mutatta be azt a különleges útburkolati elemet, amit egy forgalomtól elzárt területen fejlesztettek ki egy rendőr őrnagy kérésére.Eredetileg szürke színben alkották meg az optikai illúziót keltő felfestést, ám mivel az eredménnyel nem voltak elégedettek, ezért megalkották azt színesben is.

Dorogon a helyi általános iskola előtti gyalogátkelőhelyet szeretnék biztonságosabbá, feltűnőbbé tenni a gépjárművezetők számára. A dorogi önkormányzat és a rendőrség összefogásának eredményeként valósulhat meg a figyelemfelhívó gyalogátkelőhely 2-3 hónapon belül.

A dolog szépséghibája, hogy főleg akkor látványos a 3D-s zebra, ha az autós lassan, 25-30 km/h-s sebességgel közelíti meg azt, így azonban kérdéses, hogy a száguldozóknak mennyire fogja kedvét venni attól, hogy a KRESZ és a józan ész szerint elvárt sebességgel közelítsék meg azt.

Nagyjából 150-200 ezer forintba kerül egy ilyen zebra kivitelezése, és körülbelül két napot vesz igénybe az alap, az oldalak, élek és árnyékok felfestése.

Az ötlet eredetileg egy 10 éves gyermek fejéből pattant ki, most eldőlhet, mennyire működőképes a gyakorlatban.