Élesben vethetik be Dorogon a 3D-s zebrákat

Tóth Balázs
Közzétéve:
2020-01-02, 00:18

A tavaly májusban napvilágot látott konstrukciót egy iskola előtt vetnék be.

Székely Sándor, független országgyűlési képviselőés Varga Tibor útépítő technikus egy kisfilmben mutatta be azt a különleges útburkolati elemet, amit egy forgalomtól elzárt területen fejlesztettek ki egy rendőr őrnagy kérésére.Eredetileg szürke színben alkották meg az optikai illúziót keltő felfestést, ám mivel az eredménnyel nem voltak elégedettek, ezért megalkották azt színesben is.

Dorogon a helyi általános iskola előtti gyalogátkelőhelyet szeretnék biztonságosabbá, feltűnőbbé tenni a gépjárművezetők számára. A dorogi önkormányzat és a rendőrség összefogásának eredményeként valósulhat meg a figyelemfelhívó gyalogátkelőhely 2-3 hónapon belül.

A dolog szépséghibája, hogy főleg akkor látványos a 3D-s zebra, ha az autós lassan, 25-30 km/h-s sebességgel közelíti meg azt, így azonban kérdéses, hogy a száguldozóknak mennyire fogja kedvét venni attól, hogy a KRESZ és a józan ész szerint elvárt sebességgel közelítsék meg azt.

Nagyjából 150-200 ezer forintba kerül egy ilyen zebra kivitelezése, és körülbelül két napot vesz igénybe az alap, az oldalak, élek és árnyékok felfestése.

Az ötlet eredetileg egy 10 éves gyermek fejéből pattant ki, most eldőlhet, mennyire működőképes a gyakorlatban.

Kapcsolódó írások

zombi telefon
2019. február 18.
Új országos baleset-megelőzési akció indul, mely az okostelefonozás veszélyeire hívja fel a figyelmet
A Teréz Körút a Nyugati Pályaudvarnál
2019. május 17.
Építkezési munkálatok miatt változik a forgalom rendje a Teréz körúton

További hírek