A müncheni regionális bíróság 2021. március 23-án életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt egy sofőrt, akivel szemben emberölés, valamint további négy személlyel szembeni emberölés kísérlete a vád. Az elkövető ügyvédje szerint nincs rendben a bíróság ítélete.

A most 34 éves férfi 2019. november 15-én, Münchenben gyorsan hajtott, magatartásával magára vonta a rendőrök figyelmét. Az egyenruhások intézkedés alá akarták vonni az illetőt, a sofőr azonban nem állt meg, hanem nagyobb tempóra kapcsolva menekülőre fogta a dolgot.

Sérült BMW egy német rendőrautó mellett

Fedélzeti kamera rögzítette, ahogy 120 km/óra feletti sebességgel száguldozott a belvárosban, és több alkalommal is átment a piroson. A Fürstenrieder Strassén aztán bekövetkezett az elkerülhetetlennek tűnő tragédia: egy zöld jelzésre áthaladni szándékozó gyalogos csoportba hajtott az ámokfutó, és a fiatalok közül két személyt elütött.

A baleset következtében egy 16 éves fiatalember súlyosan megsérült, míg társa, egy 14 éves fiú a helyszínen szörnyethalt. A szakértő arra a megállapításra jutott, hogy a gyorshajtó 306 lóerős BMW-je 125 km/órás sebességgel közlekedett a baleset pillanatában. A nyomozati anyagok szerint a sofőr azért menekült a rendőrök elől, mert kábítószer hatása alatt vezetett, ráadásul megsértette a próbaidőre vonatkozó szabályokat (egy korábban elkövetett bűncselekménye kapcsán), és félt attól, hogy börtönbe kerül.

A szemtanúk azt állítják, hogy a nagy sebességgel közlekedő BMW még a tompított fényszóróját sem kapcsolta fel, így a fiatalokból álló gyalogos csoport tagjai nem is sejthették, hogy életveszélyben vannak. Amikor meghallották az autó motorhangját, már késő volt.

A bíróság emberölésnek minősítette a cselekményt, ezért büntette életfogytig tartó szabadságvesztésre a 34 éves sofőrt. A vádlott ügyvédje szerint nem elfogadható a verdikt, véleménye szerint az ítélet túlságosan szigorú. A tárgyaláson az hangzott el, hogy a sofőr senkit sem akart szándékosan halálra gázolni. Az ügyvéd a döntés nyílt bírálása mellett eljárást kezdeményez a rendőrök ellen is, akik a baleset előtt üldözték a védencét.