péntek - 2023. január 27.
0 °C
enyhe havazás
alapjarat.hu logo
95 630 Ft
100 674 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A BMW zöld szemlélettel gyártja elektromos autóit

2021. március 18. | 09:38

Az iX modell sorozatgyártott példányai újrahasznosított műanyagot is tartalmaznak.

A BMW hatalmas lépésekkel halad előre az elektromos autózás tekintetében, elég csak az i3, az i4 vagy iX modellekre gondolni. A német prémiumautó-gyártó a termelési folyamat közben is nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, a bajor márka zöld szemlélettel gyártja villanyautóit.

A BMW ma már zöldenergia felhasználásával üzemelteti a gyártási létesítményeit. A vállalat dingolfingi és müncheni üzemeiben teljes egészében helyben előállított vízenergia felhasználásával készülnek majd a tisztán elektromos meghajtású BMW iX és BMW i4 modellek.

A BMW iX sorozatgyártásához szükséges zöldenergiát az Isar folyó Moosburg és Landshut közötti szakaszán, a BMW i4 tömegtermeléséhez szükséges erőforrást pedig a Lech folyó Gersthofen és Rain közötti szakaszán nyeri ki az autógyártó a stratégiai partnerei segítségével. A továbbított zöldenergiát a BMW az elektromos autók számos egyéb alkatrészének előállításához is felhasználja majd Landshutban, Dingolfingban és Berlinben.

A müncheni székhelyű vállalatcsoport 2006 és 2019 között több mint 70 százalékkal csökkentette nemzetközi gyártási hálózata egy legyártott autóra vetített emissziós értékét, amelyet a jövőben még tovább kíván redukálni.

„2030-ra további 80 százalékkal kívánjuk csökkenteni károsanyag-kibocsátásunkat, amellyel a 2006-os érték kevesebb mint 10 százalékát érjük el” – mondta Milan Nedeljkovics, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

De a vízenergia felhasználása csak egy szelete a környezettudatos gyártási politikának: a BMW idén százmillió euró összértékben vásárol az Egyesült Arab Emírségekből kizárólag napenergia felhasználásával előállított alumíniumot. A 43 000 tonna alumínium beszerzésével több százezer tonnányi káros anyag kibocsátását előzi meg a cég a Landshutban működő könnyűfém-öntödében.

„Az alumínium fontos lépés az elektromos mobilitás térnyerésében, a fenntartható módon előállított alumínium pedig kiváltképp fontos vállalatcsoportunk számára” – nyilatkozta Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja.

A BMW a zöldenergián kívül az újrahasznosított anyagok felhasználásra és új gyártási technológiák bevezetésre is nagy hangsúlyt fektet elektromos autói előállításakor. Az iX modell sorozatgyártott példányai körülbelül 60 kilogramm újrahasznosított műanyagot is tartalmaznak majd, míg a kárpit és a padlószőnyeg újrahasznosított nylon hulladékból készül.

Az iX belépő szintű ára várhatóan 80 000 dollár lesz az amerikai piacon, okosabbak leszünk, amikor a modell globális értékesítése megkezdődik, erre várhatóan jövő év elején kerül sor. A modellt 2021 júniusától lehet előrendelni a társaság tájékoztatása szerint.

BMW

Motor1

Változik az üzemanyagok jövedéki adója Magyarországon Listán mutatjuk, hogy Európa országaiban melyek a legkelendőbb új autók

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!