Élhetetlen lesz Szeged és környéke 2050-re

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-08-04, 14:29

Legalábbis ezt állítja egy friss tanulmány, amely szerint az évszázad közepére elsivatagosodik a most még virágzó város.

A csapból is a klímaváltozás folyik és mindenki tudja (inkább csak sejti), mit is jelent ez az emberiség jövője szempontjából. De sajnos mégis úgy érzem, nem teszünk meg mindent a következő generációkért, vagy legalábbis nem elég gyorsan. Talán azért, mert beleestünk a pásztorfiú hibájába, aki farkast kiáltott. Évtizedek óta beszélünk róla és még mindig nem érezzük eléggé a bőrünkön a problémát és emiatt nem is vesszük elég komolyan.

Neked mennyire fontos a környezeted védelme? Töltsd ki ehhez kapcsolódó kérdőívünket!

Szeged manapság
Szeged ahogy ma ismerjük: egy élhető zöld város, a napsütéses órák magas számának köszönhetően a „napfény városának” is hívják

Pedig kétségtelenül baj van és az emberek figyelmét minél hatékonyabban fel kell erre hívni. A Szegedi Vision nevű, tudósokból, szakemberekből és egyetemi tanárokból álló tudományos kör pont ezzel a céllal alakult meg. Természetesen ők sem látják a jövőt, de igyekeztek a lehető legtudományosabb alapokon megálmodni, hogy mit hozhat a közismerten napos és száraz klímájú Szeged városának és környezetének a 2050-es esztendő. Elöljáróban annyit, hogy nem lennék ott az évszázad közepén, ha a meglátásuk szerint alakulnak a dolgok.

2050-re a ma még virágzó és gyönyörű város idillikus atmoszférája rég a múlt homályába veszett, helyette a nyomor, a bűnözés és a szárazság uralkodik mindenfelé, amerre a szem ellát. A buja zöld város egy poros koszfészekké változott, mintha csak a háború sújtotta Szíriában járnánk. Ez egyelőre csak egy elképzelt jövő, de sajnos valósággá változhat, aminek már most megvannak a baljós előjelei Szegeden.

Szeged 2050-ben
Szeged akár ilyen is lehet 2050-re: csak a napsütés maradt, a csapadék szinte teljesen megszűnt, emiatt a Tisza patakká apadt és éppen csak csordogál medrében

A változás, amelyet már most érzékelünk, elsősorban a szeszélyes csapadékeloszlásban és az egyre sűrűsödő hőhullámokban csúcsosodik ki. A hosszan tartó szárazságokat soha nem látott haraggal lecsapó özönvízszerű esőzések követik már 2020-ban is, a nyári időszakban pedig a nappali maximumok akár heteken át 30 fok fölött maradhatnak. Évről évre sorra dőlnek meg a korábbi hőmérsékleti rekordok, a tendencia egyértelmű és nagyon ijesztő: egyre kevesebb csapadék egyre melegebb időjárás mellett.

A helyzet 2050-ben sokkal drámaibb lesz, Szeged városát akár hónapokon át tartó aszályok sújtják, mindennapossá válhatnak a porviharok, az Alföld laza löszös kiszáradt talaját a leggyengébb szellő is magával ragadja, hogy aztán annak porával beterítsen mindent sok száz kilométeres körzetben. Ha valaki belenézne most egy időjárás jelentésbe az évszázad közepén, megrökönyödve tapasztalná, hogy a nappali csúcsok rendre meghaladják a 40 fokot, de a 45 fokos értékek sem ritkák. Éjszaka valamivel jobb a helyzet, néha lesüllyed 30 fok alá. Szép jövőkép.

Szeged 2050-ben
A látvány meglehetősen posztapokaliptikus, az előtérben lévő roncs pedig egykoron egy menő négyajtós kupé volt, most már csak egy haszontalan rozsdakupac

Az időjárással az emberek élete is gyökeresen megváltozik. A technológia fejlődése a mesterséges intelligenciának és a nagyfokú robotizálásnak köszönhetően eleve rengeteg munkahelyet elvesz, de a klímaválság csak még kilátástalanabbá teszi a helyzetet. 2050-re egyértelművé válik, hogy kizsákmányoló életvitelünkkel okoztuk a bajt, választás híján az emberiség életszínvonala drasztikusan leesik majd, a ma megszokott kényelem végleg eltűnhet az életünkből. Saját autó az évszázad közepén? Felejtsd el!

Az autók nem a mobilitás eszközei többé, senki nem törekszik arra, hogy szebb, jobb és nagyobb szabadidő-autója legyen, mint a szomszédjának. Az emberek örülni fognak, ha nem főnek meg a kánikulában, nem azzal fognak törődni, hogy mások előtt nagyzoljanak. Az autótartás már csak azért is ellehetetlenül, mert az energia ritka és drága kinccsé válik, nem lesz többé „olcsó” üzemanyag a kúton vagy „olcsó” áram a hálózatban. Autóroncsok lesznek mindenütt, kiszuperált és kifosztott öreg X7-es BMW-k parkolnak majd az út szélén a porban zsinórban.

Szeged 2050-ben
Szemfülesek kiszúrhatják, hogy 100 eurót kérnek egy liter tiszta vízért. Sebaj, az emberek úgysem akarnak autót mosni, mert nincs nekik olyanjuk, maximum biciklijük, de a legtöbbnek még az se

Ha lesz is autója valakinek, az a rendet valamelyest fenntartani próbáló katonaság lesz, esetleg a bűnbandák, akik a munkanélkül tengődő fiatalokból verbuválódnak és erőszakkal meg tudják szerezni, amit akarnak. Az a kevés ember, akiknek kényszerből közlekedniük kell a nagy melegben, autó helyett a biciklit választják. Tömegközlekedés, taxik vagy autómegosztók? 2050-ben már régen nem lesznek efféle luxus szolgáltatások. Sőt, mentők se nagyon lesznek már, a katonaság igyekszik eljuttatni a betegeket a közel harminc évvel korábban a koronavírus miatt összeomlott egészségügy által üzemeltetett koszos korházakba.

De mindez senkit nem fog érdekelni, senkinek nem fognak hiányozni az autók, egyetlen cél a túlélés lesz, hogy legyen mit enni és legyen mit inni. Jegyre kapott élelmiszer és sorbaállás a vízért, ez lesz a mindennapok része, ez lesz az emberek egyetlen elfoglaltsága, hiszen élelmiszerbolt vagy vezetékes víz már rég a múlté lesznek addigra. Ez egy szomorú jövőkép, de könnyedén megvalósulhat, ha nem teszünk időben valamit. Ezentúl mindenki kétszer gondolja meg, hogy céltalanul autózik-e egyet és égeti az üzemanyagot vagy a kelleténél hidegebbre állítja-e a klímát a lakásában! Ne feledd, létezésed energiaigényéhez minden esetben klímaváltozást előidéző szennyezés kapcsolódik, te vagy a felelős hát azért, hogy mekkora az ökológiai lábnyomod!

„Nem számít mit teszek, hiszen én csak egyetlen ember vagyok” – mondta 7 milliárd ember.

Kapcsolódó írások

Autó károsanyag-kibocsátás
2019. december 22.
Ha az autók nem bocsátanának ki több szén-dioxidot, akkor megmenekülne a Föld klímája?
Extreme E elektromos rali autó, X44-es koncepció festéssel
2020. szeptember 08.
A csapat az Extreme E sorozatban fog indulni, aminek alapja a teljesen elektromos tereprali-versenyzés lesz.

További hírek