2023. július 13. | 14:28

Az autópálya a másik irányból várja a folytatást, de ott egy kicsit elcsúsztak a dolgok.

Végre elkészült az M6-os autópálya horvát-magyar határig tartó szakasza. Az előző szakaszt, ami Budapesttől a Baranya vármegyében található Bólyig tartott, még 2010-ben fejezték be.

Akkor nem örültek neki olyan sokan, hiszen 2013-ban nagyon gyenge volt a pálya forgalma. Még a 86-os főút átlaga is magasabb volt, mint a nem sokkal korábban átadott autópályának.

Ennek ellenére tovább nyomták a projektet és 2019-ben egy kicsit megint megállt a dolog, pedig már csak 20 kilométer volt a határig. Erre új pályázatot írtak ki, amelyet a Strabag nyert el egy aránytalanul drága pályázati munkával.

Ekkor tehát elindult az M6-os a határig és érdekes tény, hogy milyen áron. Hiszen a 20 kilométeres szakaszt 88,7 milliárd forintért, tehát kilométerenként 4,5 milliárdért építették meg, ami nagyon sok.

De most végre elkészült, és egyenesen nekimegy a határnak. Az út másik oldalán csak végtelen szántóföldek és egy másik ország területei. Történt ugyanis, hogy a kapcsolódó horvát szakaszra kiírt tender csúszott egy évet.

Emiatt viszont az egész projekt csúszásban van, így várhatóan leghamarabb jövőre készülhet el az M6 folytatása. Ez egy elég hosszú és átfogó szakasza lesz Európa ezen térségének, amely egyszer eljut a tengerig, egyelőre viszont a bosnyák részen is sakkozás zajlik.

Az 5C nevezetű Páneurópai folyosó a Balti-tengertől az Adriáig húzódik majd, és ehhez a boszniai szakaszra is szükség van még. Tehát ha jövőre elkészül a horvát folytatása az M6-os autópályának, akkor is még egy darabig csak a meseszép Bosznia-Hercegovináig utazhatunk majd.

Főmterv Zrt.