2020. január 08. | 01:39

A 2 milliárd dolláros üzem hivatalosan is megkezdte a gyártást

Nagy lépés ez a kaliforniai székhelyű cég számára. A Kínában nyitott üzem 2020. január 7-én kezdte meg működését és pontosan olyan stílusban telt az ünnepség, amit Elon musk cégétől el is várunk, véresen komoly mégis eszméletlenül komolytalanul van véve. Hát, Elon Musk már csak ilyen. Míg az egész világ a Tesla Cyber Truckon pörög, addig a kifejezetten sikersztorinak számító autóipari történet ketyeg tovább. Kínában az ünnepélyes megnyitón amellett, hogy Elon egy profinak kicsit sem nevezhető táncot lejtett, 10 darab Model 3 kulcs került egyenesen a megrendelőkhöz, az egy héttel korábban átadásra került 15, a vállalat dolgozóinak átadott modellt követően.

A Tesla legújabb üzeme több szempontból is elsőként szerepel az ipar történelmében. Először is a gyár az első önálló külföldi előállító egysége lesz az amerikai cégnek, másfelől pedig az első olyan autógyár Kínában, amely teljes mértékben külföldi tulajdonban van. Szép teljesítmény az űrbolond autógyárostól legyünk őszinték. Az ünnepségen más bejelentés is porondra került, hiszen megkezdték a Model Y gyártását, melynek sikerébe rengeteg hitet vet mind a gyártó mind pedig a tulajdonos. Az érkező SUV-Coupé csak a hab alatti csokimáz volt a tortán, hiszen ha mindez eddig nem lett volna elég, bejelentésre került két további üzemi egység, mely a közeljövőben válik valósággá. Egy tervező és egy mérnöki központot létesítenek, kifejezetten azzal a céllal, hogy exkluzív típusokat gyártsanak, kínai piacra. Igazából nem hülyeség az ötlet, a kínaiak ízlése valahogy sehogy sem passzol sem az USA, sem Európa szájízéhez. Hagyjuk meg a furcsaságokat annak a kontinensnek. 

Az üzemben kétféle Model 3-at gyártanak majd, a kínai állam pedig természetesen támogatásban részesíti az elektromos gépeket vásárlókat. További jó hír a kínaiaknak, hogy a Model 3 induló ára 299 jüan, azaz körülbelül 12,7 millió forintra csökkentették, a kezdeti 350 ezer jüan, azaz közel 15 millió forint helyett. Úgy gondolom, a Tesla szép kis piaci szeletet harcol ki magának Kínában is, kíváncsian várom mivel rukkolnak elő legközelebb. A cikk levezetéseképpen nézd meg, hogyan lejtett Elon Musk a színpadon, bízz bennem, a parkett ördögének érzed majd magad utána! 

Ha pedig netán megjött volna a kedved egy jó Tesla vásárláshoz ne habozz felkeresni a mah-ev.hu munkatársait!