2023. május 22. | 08:08

Egy közleményben magyarázták el, hogy miért is volt rá szükség.

Nemrég megállapodást kötött a MOL és a horvát kőolajvezeték-üzemeltető vállalat, a Janaf. Ennek értelmében Magyarország már az Adria kőolajvezetéket is használhatja, ennek viszont komoly ára van.

A MOL-csoport 2,9 millió tonna olajat szállít le friss partnerének. Ezt ráadásul a jelenlegi nyomott piaci ár többszöröséért teszi, ami negatívan érintheti a magyar piacot is.

Ez az üzlet emelheti majd a hazai üzemanyagárakat a szakértők szerint, így az autósok, fuvarozók és rajtuk keresztül mindenki megérzi majd. A MOL arra hivatkozik, hogy az ellátásbiztonság fenntartása miatt nem volt más választásuk.

Szakértők szerint ez a lépés sokkal fontosabb volt a magyaroknak, mint a horvátoknak. Hiszen a legújabb szankciók értelmében a MOL pozsonyi finomítójában orosz eredetű kőolajból nem állíthat elő üzemanyagokat a környező piacokra.

Az egyetlen megoldás ebben a helyzetben pedig csak az Adria-vezeték, így az üzlet elkerülhetetlen volt. Biztosítani kell az országban a stabil ellátást, hiszen a Barátság kőolajvezetékkel bármi történhet - mondja a szakértő.

Azt is kiemelte, hogy ez az üzlet drágulást hozhat az üzemanyagok árában, ami nagyjából egy hónapja csak csökken. Viszont hozzátették, hogy senki sem lát bele a MOL költségvetésébe és nem tudni, hogyan változott a bekerülési költsége az üzlet után.

MOL