hétfő - 2022. november 28.
3.5 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Eltörölhetik a sebességkorlátozást a brit autópályákon

2022. szeptember 02. | 13:41

Liz Truss, brit külügyminiszter és a konzervatív párt vezetéséért (ezáltal a miniszterelnöki székért) induló jelölt egy vita során közönség kérdésre válaszolta azt, hogy készek felülvizsgálni a brit autópályák sebességkorlátait és akár eltörölni azokat.

Angliában 2006 óta kísérleteznek az autópálya rendszerek reformjával, akkor kezdték el építeni az úgynevezett okos autópályákat. Ezek szenzorokkal és kamerákkal figyelik a forgalmat és ahhoz igazítják a sávok nyitását/zárását, illetve a sebességi és egyéb korlátozásokat. Ezek hasznossága kérdőjeles, mivel a rendszer működése sokszor összezavarja a sofőröket. Többek között ezen nagyjából 800 kilométnyi pályatípus leszereléséről is dönthet Liz Truss és pártja a jövőben, de még érdekesebb kérdés a sebességhatárok eltörlése.

Jelenleg óránként 70 mérfölddel lehet közlekedni maximum a brit autópályákon, ez átszámolva kicsit kevesebb mint 113 km/óra. Truss már 2018-ban is kampányolt azért, hogy ezt a számot emeljék 80 fölé, ami már a 130-hoz közelít, de a javaslata nem ért célba.

Kép: Steve Parsons / PA Images / Getty Images

Most a pártvezetésért (és a miniszterelnöki székért) folyó verseny utolsó vitájában egy közönségi kérdésre elmondta, hogy akár a teljes sebességkorlátozást eltörölnék a pályákon Németországhoz hasonló módon. Annyit mindenképpen érdemes hozzátenni, hogy Németországban ajánlott sebesség van a nem korlátozott szakaszokon, ami 130 km/óra. Aki ennél gyorsabban megy és balesetet okoz, az súlyosabb következményekkel számolhat.

Truss a tervezetet azzal indokolja, hogy ezzel felgyorsulhatna a forgalom és az áruszállítás, ezzel együtt pedig a termelékenység. Ebben van is némi logika, viszont ezzel szembe ott van a környezetvédelem, mert így emelkedne a károsanyag kibocsátás is, amivel viszont a legtöbb ország vérremenő harcot vív. Legutóbb 2019-ben a német pályák korlátozatlanságát ezzel majdnem beszántották a zöld pártiak, viszont a javaslatot nem fogadták el.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!