Elveszíthetik jogosítványukat a 70 év felettiek az Egyesült Királyságban

Közzétéve:
2019-08-11, 06:42

Az idős sofőrök csak akkor vezethetnek a szigetországban, ha részt vesznek a gyakori szemvizsgálatokon.

Az Egyesült Királyság Közlekedési Minisztériuma szigorítaná az idős autóvezetőkre vonatkozó előírásokat. 70 év felett háromévente kötelező szemvizsgálatra kellene menniük a sofőröknek – amennyiben megtagadják, elveszíthetik jogosítványukat.

idős sofőr kinéz az ablakon hátrafelé
Az idős sofőrök jogosítványába kerülhet, ha nem vesznek részt a kötelező szemvizsgálaton

Ugrik a vezetői engedélye annak, aki 20 méterről nem tudja leolvasni egy másik autó rendszámtábláját. A brit hatóság a 2018-as esztendő során 4 600 hetven év feletti polgár jogosítványát vonta be. A jelenleg érvényes szabályok értelmében csak az első jogsi megszerzésekor kell szemvizsgálaton részt venni.

Az előterjesztést a 98 esztendős Fülöp herceg januári balesetét követően vették napirendre. Edinburgh hercege sérülés nélkül megúszta az ütközést, ám sokkos állapotban szállt ki az autóból. Az esetet követően önként leadta a jogosítványát.

Fülöp herceg balesetének színhelye
Az előterjesztés Fülöp herceg balesetét követően került napirendre

A statisztikai adatok alapján több mint 5,4 millió hetven év feletti, és 113 500 kilnecven év feletti sofőr rója az utakat az Egyesült Királyságban. Az elmúlt öt évben 37 halálos áldozata, valamint 1 100 sérültje volt olyan baleseteknek, amelyek rossz látás miatt következtek be.

„Az Egyesült Királyság útjai a világon a legbiztonságosabbak közé tartoznak, ám tovább szeretnénk javítani a mutatókat. Az idősek számára kötelező szemvizsgálatot rendelnénk el, hogy kiszűrjük azokat a sofőröket, akiknek már nem szabad volán mögé ülniük” - mondta a Közlekedési Minisztérium szóvivője.

Fülöp herceg a volán mögött
A herceg 98 évesen jobbnak látta, ha önként leadja a jogosítványát

„A szemünk az életkor előrehaladtával változik, 40 éves kor felett a lencse már nem annyira rugalmas, és nehezebbé válik fókuszálni a tárgyakra. Ezt az állapotot preszbiópiának, avagy öregszeműségnek hívják. Az idősödéssel nő a szürkehályog, a zöldhályog és a cukorbetegség okozta látáskárosodás veszélye is. Életkortól függetlenül javasoljuk, hogy kétévente mindenki menjen el szemvizsgálatra” - tette hozzá Amy Laux, az Optical Express klinika vezetője.

Az idősek vezetői engedélyének kiadását Magyarországon is érdemes lenne felülvizsgálni. A kor előrehaladtával menthetetlenül lassulnak a reflexek, romlik a látás, az időjárás is jobban igénybe veszi a koros sofőröket. A közelmúltban egy oktató vesztette életét idős tanulója miatt, illetve kerekesszékes bácsikát is láttak már autópályán haladni.

Szerinted kellene felső korhatárt szabni az autóvezetésben?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2018. december 23.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt adott ki az ügyben
forralt bor
2019. január 26.
Érdekes tények, amit eddig nem tudtál e kedvelt téli italról

További hírek