Gyakorlatilag teljesen lebénult Budapest november 7-én Recep Tayyip Erdogan látogatása miatt. Az MTI fotóiból kiderült, hogy a török elnök egy olyan Mercedes-Maybachban ülve furikázta körbe Budapestet, amelyen nem volt rendszámtábla.

Erdogan nem akármilyen Merciben ült, a török elnök kérésére négy darab vadiúj, páncélozott Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard érkezett Törökországba a közelmúltban, a négy luxusautó közül csütörtökön kettő tűnt fel a budapesti utakon.

6-literes biturbós V12-es motor szemből

A páncélozott Maybach S600 Pullman ugyan 5,6 tonna nehéz, cserébe géppuskával nem lehet benne kárt tenni. A golyóálló Maybach ajtói olyan nehezek, hogy azok mozgatásáról elektromotorok gondoskodnak. A komolyabb támadásoknak is ellenálló verdában a Mercedes 6-literes biturbós V12-es motorja teljesít szolgálatot, amely 530 lóerő és 830 Nm leadására képes. A Pullman minden esetben hátsókerék-meghajtású, így értelemszerűen a Guard kivitel is olyan.

A rendőrség egyébként előre figyelmeztetett mindenkit, hogy nagyon komoly forgalomkorlátozásokra kell számítani Erdogan érkezése miatt, de az esti órákban így is nagy káosz alakult ki a fővárosban. Például a Margit körutat is lezárták közel 2 órára, a villamosok leálltak, a buszokat terelték, és rengeteg embernek gyalog kellett hazamennie a hidegben.