A Kia Motors június 5-én mutatta be új városi terepjáróját, a telekjárásra is alkalmas XCeed-et. A hatchback, a kombi és a Proceed mellé érkezett az SUV modellek alternatívájaként, házon belüli versenyt generálva a Stonic-kal. Túl sokszor hangzik el a marketing szövegben a „sportos” kifejezés, azonban jó lenne eldönteni, hogy akkor most egy sportosabb Ceed vagy enyhébb tereppel is megbirkózó Ceedről van szó. Az X-betű és az autó kinézete egyértelműen crossoveres irányba mutat, érdemes tehát helyén kezelni: ez egy megemelt hasmagasságú, műanyag burkolatokkal szegélyezett, telekjárásra is alkalmas Ceed.

Kia XCeed 2019

A Ceedhez hasonlóan az XCeed is a Kia frankfurti központjában született, Gregory Guillaume, a márka formavezetésért felelős európai alelnökének vezetésével. Az emelt hasmagasság mellett azért jól látható, hogy megtartották a kupés vonalvezetésű tetőt és a hagyományos SUV modellekhez képest sokkal alacsonyabb üléspozíciót kínál. A minőségben is sokat fejlődő utastér várhatóan továbbra is tágas, erről Kia Ceed tesztünkben te is megbizonyosodhattál már. A motorizáció a már meglévő erőforrásokból táplálkozhat: 1.0, 1.4 és 1.6 T-GDI illetve 1.4 szívó benzinmotor, 1.6 literes dízel kétféle erőszinttel.

Kia Ceed 1.4 T-GDI

„Az új Kia XCeed sportossága és kiállása eleve sokkal feltűnőbbé és kívánatosabbá teszi magasabb építésű társainál. Ugyanakkor praktikuma és okos beltéri, csomagtéri megoldásai révén semmilyen praktikus szempontból nem marad el tőlük, miközben megjelenésével jóval dinamikusabb" - mondta Emilio Herrera, a Kia Motors Europe ügyvezetője a bemutatást követően.

A 2019-es Kia XCeed hivatalos bemutatóját június 26-án tartják.