Mivel a WTCR-szezon harmadik fordulóját Szlovákiában tartották, így adott volt a lehetőség, hogy az új Ceed megmutassa tudását egy hosszabb utazás során. Azt pedig Zsolti kollegám nevében is kijelenthetem, hogy a Kia kompakt modelljében nem igazán találtunk olyan hibát, melyet érdemes lenne felemlegetni. Csak erőteljes szőrszálhasogatás árán tudok felsorolni negatívumokat a Ceed kapcsán, mely nagy szónak számít egy olyan mezőnyben, ahol a Ford Focus és a Honda Civic mellett számos ellenfél küzd a vásárlókért.

A Kia a kezdetektől Európának tervezte a Ceed ferdehátú és kombi kivitelét, a Kovács Miklós keze munkáját is dicsérő első generáció pedig viszonylag sikeres lett. Azóta sokat csiszoltak rajta, a 2018-ban bemutatott harmadik generáció pedig szinte teljesen kiforrottnak tekinthető. A koreaiak egyik legfontosabb modelljét a szlovákiai Zsolnán gyártják elődeihez hasonlóan, így a tervezés mellett az összeszerelés is európai. Az új Ceed-et a 2017-ben bemutatott Hyundai i30 alapjaira építették, ám szerencsére nem csak egy emblémacsere történt ebben az esetben, hiszen a két modell formavilága elég eltérő jegyeket mutat.

Kia Ceed – kellemes arányok

A nagyobb Kia modellekről ismert látványt nyújt a Ceed, a módosított maszkon a jellegzetes hűtőrács trónol, az alapáron kínált LED-es nappali menetfények mellé pedig felárért az egész fényszóróból száműzik a xenon világítást. A köténylemez szinte teljesen egyenes, ettől kifejezetten agresszív az autó orra, oldalról azonban nehéz megkülönböztetni az i30 testvérmodelltől. Hátul az új lámpatestek szépen beleillenek az összhatásba az elődjénél egyébként 2 centivel szélesebb és több mint kettővel alacsonyabb ferdehátú esetében.

Kia Ceed teszt Alapjárat

A modell hossza nem változott, továbbra is 4,3 méteres az autó, a tengelytávolsága is 2650 mm maradt. Ami azonban újdonság, hogy rövidebb lett az első túlnyúlás, a hátsó pedig nagyobb, így kicsit módosultak a jármű arányai. Ez a belső térre is jó hatással volt, hiszen 15 literrel nagyobb lett a csomagtér, a 395 literes puttony pedig a kategória élvonalához tartozik. A nagyszilárdságú acélokkal sokat javítottak a merevségen, mely a menetkomfortra is jótékony hatással van. Ráadásul az autó súlyából is faragtak egy keveset, motorváltozattól függően átlagosan 20 kilóval lett könnyebb a Ceed.

Kia Ceed – éberen őrködik

Ahol azonban nagyon belehúzott a Kia, az a belső tartalom. Jó minőségű anyagokat használnak, a műszerfal sem kopogós, a könyöklő pedig nem csak puhának tűnik, hanem valóban az is. A feláras bőrülések kényelmesek, ráadásul ebben a kivitelben fűthető és szellőztethető is az első kettő. Hátul magasabb felnőttek is komfortosan utazhatnak, az ülőlapok megfelelő hosszúságúak. Ami kicsit furcsa megoldás, hogy a hátsó ülésfűtés gombja az ajtóra került. Nem ott keresné az ember alapvetően, de ettől függetlenül kézre esik.

Kia Ceed teszt Alapjárat

A középkonzolon szinte mindennek van fizikai gombja, a klímapanelt sem rejtették el, ezek mind dicséretes dolgok szerintem. Nem mintha a 8 colos központi kijelzőt bonyolult lenne kezelni, de azért mégis gyorsabb egy rendes gombbal előhívni a fontosabb funkciókat. A biztonsági extrák ennél a Platinum felszereltségű kivitelnél teljes kontroll alatt tartják az autót, a vészfékező és a sávtartó asszisztens mellett az adaptív tempomat segítségével sávkövető funkcióra is képes, mely részleges önvezetésnek tekinthető. Nem csak akkor korrigál, mikor az autó véletlenül elhagyná a sávot, hanem követi a kanyarok vonalvezetését is, így autópályán nagyon pihentető a haladás.

Kia Ceed teszt Alapjárat

Természetesen több 12 voltos aljzat és USB bemenet is van benne, ebben a tesztautóban még vezeték nélküli telefontöltésre is volt lehetőség. Felárért JBL hangrendszer is kérhető, az egyébként csendes utastérbe szerencsére nem sok zaj szűrődik be. A gyalogos és táblafelismerő-rendszer is jól működött, a tolatókamera képe is hozta az elfogadható szintet. Feláras extra még a parkolási asszisztens, melynek használata közben a sofőrnek csak a féket és a gázt kell kezelnie.

Kia Ceed – jó ez a váltó

Az autó orrában egy újdonságnak számító 1,4 literes turbós benzines dolgozott 140 lóerővel, mely egy átlagos felhasználó számára mindenre elegendő. Ehhez egy hétfokozatú duplakuplungos automatát kapcsoltak, mely a Hyundai-Kia saját gyártású darabja, és egészen szépen teszi a dolgát. Alapvetően kényelmes tempóban kapcsolgat, a Sport gomb megnyomásával pedig egészen fürgén dolgozik, szükség esetén pedig szépen visszagangol, még a turbólyukat is igyekszik elsikálni valahogy. Sport módban a gázreakciók is élénkebbek, a kipufogó pedig meglepően jól szól a körülményekhez képest. A fogyasztása városi és országúti használattal 8 liter alatt tartható, autópályán pedig akár 7 liternél alacsonyabb fogyasztásra is képes ez a konfiguráció. Ha azonban sokat használod sport módban, simán elmegy 9-10 literig 100 kilométerenként, a választás tehát a tiéd.

Kia Ceed teszt Alapjárat

Szintén jó pont, hogy kérhető szívómotorral a Ceed, így az árérzékenyebb vásárlók választhatnak egy egyszerűbb konstrukciót. A belépőmotor ugyanis egy 1,4 literes blokk 100 lóerővel, mely részecskeszűrő nélkül teljesíti az EURO 6d Temp környezetvédelmi normát. Ezek mellett kérhető még egy háromhengeres, ezres turbómotor 120 lóval, a dízelpártiak pedig a szintén új 1,6 literes CRDi-t kérhetik 115 vagy 136 lóerővel. Alapáron egyébként 6 fokozatú kéziváltóval szerelik a Kia kompaktját, az DCT automata pedig Gold felszereltségtől választható.

Kia Ceed – kellemes utazóautó

Nem spórolt a Kia a futóművön sem, hiszen az elöl megszokott MacPherson mellé hátulra alapáron többlengőkaros felfüggesztést kínál, melynek köszönhetően egészen jól mozog az autó. Kicsit inkább feszesnek mondható a futómű, franciás lágyságról szó sincs, ám nem fájdalmasan kemény a rugózás. Stabilan fordul a kanyarokban, a kicsit érzéketlen kormány viszont nem sok visszajelzéssel szolgál. A szlovákiai kis falvak közt persze megtalálhatók voltak az erősen keresztbordás útburkolatok, azokon ez a modell is elpattog, a gördülési zaj viszont nem nagyon szűrődik be a kabinba.

Kia Ceed teszt Alapjárat

Kia Ceed ár és összegezve

A „hibalista” elég rövid, jellemzően olyan apróságok okozhatnak bosszúságot, mint az indításkori hangos és hosszas bimbammolás, valamint a holttérfigyelő pittyegése is elég bazári. Az állítható könyöklő fedele kicsit lötyögött az alig 9000 kilométert futott autóban, mely szintén a negatívumok közé sorolható. A navigáció frissessége sem mindig volt kifogástalan, a külföldi térképek nem annyira naprakészek. Bizonyos Apple termékekkel pedig elég nehezen találta meg az összhangot, de némi ügyeskedéssel ez is megoldható volt. Ezeket leszámítva azonban tényleg nehéz fogást találni ezen az autón.

A koreaiak tehát alapos munkát végeztek, a kategória élmezőnyébe tartozik a Ceed. A szívómotoros belépőmodell 4,5 millióról indul, az ezres turbós kivitel pedig 5,1 milliótól vihető haza. Ez egy jó árnak számít, hiszen a riválisok hasonló konfigurációval 6 millió környékéről indulnak. A tesztelt kivitel egy majdnem full extrás modell volt, mely a 8,6 milliós vételárat súrolja. Az viszont már más kérdés, hogy ezért az összegért már inkább az crossoverek és az SUV-k felé megy a felhasználók többsége, egy kompakt autóért ez egy kicsit sok. Ezek alapján elmondható, hogy egy ésszerű konfigurációval, 5-6 millió környékén már egy nagyon jól felszerelt, kellemes autó a Ceed.

Kia Ceed 1.4 T-GDI DCT Platinum (2018)

 • Lökettérfogat: 1353 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 140 LE (103 kW) 6000/perc
 • Max. forgatónyomaték: 242 Nm 1500-3200/perc
 • Hossz./szél./mag.: 4310/1800/1447 mm
 • Tengelytáv: 2650 mm
 • Saját tömeg: 1350 kg
 • Városi fogyasztás: 6,7 l
 • Országúti fogyasztás: 4,8 l
 • Vegyes fogyasztás: 5,7 l
 • Tesztfogyasztás: 7,5 l
 • CO2 kibocsátás: 129 g/km
 • Végsebesség: 206 km/h
 • 0-100: 9,2 s