Ez kell ahhoz, hogy kevesebben haljanak meg a magyar utakon?

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-01-05, 08:30

A magyar rendőrség hatékonyabb közúti ellenőrzésekkel teljesítené az EU vágyálmát.

2021. január 1-jén új európai uniós közlekedésbiztonsági program vette kezdetét, amely már középtávon, a 2021-2030. közötti évekre vonatkozóan is komoly célokat fogalmaz meg. Ezek közül a legfontosabb az, hogy minél kevesebb közlekedő haljon meg a tagállamokban, így a magyar utakon is.

Az új közösségi program továbbra is napirenden tartja a „Vision Zero” névre keresztelt szemléletmódot, ennek lényege, hogy 2050-re a nullához konvergáljon a közúti közlekedési balesetekben elhunyt személyek száma. A most életbe lépett új program középtávú célkitűzése pedig az, hogy 2021 és 2030 között felére csökkenjen a közlekedési balesetekhez köthető halálos áldozatok és súlyos sérülések száma. Utóbbira, vagyis a súlyosan sérült emberek kiemelt kezelésére korábban nem tértek ki a hasonló jellegű programok, ez most lett először megfogalmazva konkrétabban is.

Halálos közúti közlekedési baleset helyszínén készített fotó

Ugyan Európa (azon belül pedig különösen az Európai Unió) világszinten is a legkedvezőbb baleseti (vagyis közúti halálozási) mutatókkal rendelkezik, de a magyar rendőrség szerint a célkitűzés teljesítése rendkívüli kihívást jelent majd valamennyi tagállamnak, így természetesen Magyarországnak is. Az egyenruhások el is mondták, mire van szükség ahhoz, hogy minél kevesebben haljanak meg az itthoni utakon:

  • megfelelő szabályozási háttér,
  • technikai fejlesztések,
  • korszerűbb gépjárművek,
  • biztonságosabb infrastruktúra,
  • hatékonyabb ellenőrzése,
  • megfelelő személyi tényező.

A megfelelő személyi tényező alatt a szabályokat tiszteletben tartó, felelősen közlekedő, más úthasználókat partnerként kezelő sofőröket, gyalogosokat, kerékpárosokat és utasokat értik a rendőrök, akiktől azt várnák el, hogy helyzettől függetlenül betartsák a közúti közlekedés írott és íratlan szabályait.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Hibásan működő első fényszóró szemből fotózva
2019. november 05.
A rendőrség nem szívatni akarja a sofőröket, állítja Berzai Zsolt alezredes.
Közúti ellenőrzést végző rendőr oldalról
2019. november 08.
Hamarosan akcióba lendülnek a rendőrök.

További hírek