Eléggé lehangoló eredménnyel zárult a magyar rendőrség közúti razziája. Az egyenruhások a biztonsági öv mellett a gyermek biztonsági ülés, illetve a motorosoknál a bukósisak használatát ellenőrizték 2021. március 8. és 14. között az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) passzív védelmi eszközök használatának ellenőrzését célzó közúti akcióján belül.

Biztonsági öv

Az előre bejelentett „rajtütés” során a rendőrök 4531 sofőrt és 983 utast kaptak rajta, hogy nem kötötte be magát. 12 gyermek nem a számukra kötelező biztonsági ülésben rögzítettek a szüleik, és 14 motorost (négy motorkerékpárost és tíz segédmotorost) állítottak meg azért, amiért nem viseltek bukósisakot. A biztonsági öv használata 45 éve kötelező Magyarországon.

2020-ban 3893 sofőrre és 847 utasra vetettek ki közigazgatási bírságot a hatóság emberei az övhasználat elmulasztásáért. Tavaly azonban csak 74 esetben bírságoltak a rendőrök azért, mert az autóban a 150 centisnél alacsonyabb gyermeküket nem biztonsági gyermekülésben utaztatták, és összesen csak tíz olyan motorossal találkoztak, akik bukósisak nélkül motoroztak. Vagyis ha csak a számokból indulunk ki, akkor egy év alatt tovább romlott a magyar közlekedési morál.

Biztonsági öv
Kép forrása: Pannon RTV

A biztonsági öv használatának elmulasztását

  • lakott területen belül 10 000,
  • lakott területen kívül 20.000,
  • autópályán és autóúton pedig 30 000 forint pénzbírsággal bünteti a rendőr.

Tavaly nyáron a Hajdú-Bihar megyei rendőrök csokorba gyűjtötték az övhasználat elmulasztóktól leggyakrabban hallott magyarázatokat, most ezek következnek.

„Szorít az öv, kényelmetlen.”

„Ütközéskor jobb, ha nincs becsatolva a biztonsági öv, mert inkább kirepülök az autóból, mint hogy az összetört járműbe beszoruljak.”

„Erős vagyok, ütközéskor a karjaimmal képes vagyok megtartani, megtámasztani magam.”

„Nekem ne szabja meg senki, hogy becsatolom-e magam, az én életem, az én egészségem.”

Biztonsági öv

„Elfelejtettem, amúgy mindig használom.”

„Van a gépkocsimban légzsák, az úgyis megvéd.”

„És ha a balesetben kigyullad az autóm, a becsatolt biztonsági öv miatt pedig nem tudok kimenekülni?”

„Drága biztos úr, nézzen rám (az övhasználat mellőzésén ért hölgy legyező mozdulatot tesz kezeivel a mellei előtt), tudja milyen kínszenvedés nekem bekötve utazni?”

A végére pedig marad az a magyarázat, ami egy rendőr száját hagyta el:

„Uraim, igazuk van, de sajnos ezek a rendőr egyenruhák nem kompatibilisek a biztonsági övvel!”