2021. november 26. | 13:04

Az autógyártóknak és a hálózatok üzemeltetőinek biztosítaniuk kell az adatok teljességét és megbízhatóságát.

Az önvezető autós technológia fejlődéséről folyamatosan olvashatunk a hírekben, az elterjedéséhez és a társadalmi elfogadottságához azonban még hosszú út vezet. A sofőr beavatkozása nélkül működő járműveknek nagy mennyiségű adattal van dolguk, melyek kezelésére szigorú előfeltételek vonatkoznak. Mindemellett az önvezető autóknak - amelyekkel kapcsolatos kihívásokról nem is oly rég már írtunk egy hosszabb cikket - a biztonsági előírásoknak is meg kell felelniük.

A fent említett adatok egyrészt a járművektől érkeznek, melyek kamerák és érzékelők segítségével gyűjtenek információkat a környezetükről, így észlelik a kikerülendő tárgyakat az úton. Az autó állapotával kapcsolatos adatokról is érdemes szót ejteni, ilyen például az üzemanyagszintet vagy az akkumulátor töltöttségét jelző információ. Ha kevés a benzin, a járműnek döntenie kell és célba kell vennie a legközelebbi benzinkutat vagy elektromos töltőállomást.

Az önvezető autók továbbá a közlekedésbiztonság javítására szolgáló adatokat is raktároznak, melyek megosztásra kerülnek az egymással összeköttetésben lévő járművek között. Ezek vonatkozhatnak hirtelen kialakult forgalmi dugókra, vagy éppen változó időjárási körülményekre. Mindezeken felül az autók a tulajdonosra vonatkozó információkat is begyűjtik, mint például az autópálya használati szokások, preferált útvonal a munkahelyre, vagy a megszokott bevásárlóközpontba.

Az önvezető autók elterjedésének egyik legnagyobb előnyének a közlekedésbiztonság javulását tartják. Az emberek figyelmét elterelhetik külső zavaró tényezők, koncentrációs szintünk csökkenhet a fáradtság miatt, miközben a gépekkel ez nem fordulhat elő.

A mesterséges intelligencia tanításához szükséges adatoknak rendkívül pontosnak és magas minőségűnek kell lenniük. Ha a valóságban két gyalogos és egy útszélén parkoló autó látszik, akkor a rendszernek ezt akkurátusan kell rögzítenie, különben ez a pontatlanság a későbbiekben akár halálos kimenetelű balesethez is vezethet. Az autógyártóknak és a hálózati infrastruktúra kezelőinek biztosítaniuk kell az adatok teljességét és megbízhatóságát, a járműveket pedig meg kell védeniük a hackerek támadásaitól.

Egy idén ősszel megjelent amerikai tanulmány szerint egyre több modern autó kerül a kiberbűnözők célkeresztjébe.

„Minél magasabb szintű a jármű kapcsolódási képessége, és minél összetettebb rendszerek működnek benne, annál jobban ki van téve a támadásoknak. A hackerek különböző helyekről tudnak behatolni, átvehetik az irányítást a kormány vagy a fékek felett, leállíthatják a motort, vagy akár a csomagtartó fedelét is kinyithatják” – nyilatkozta Moshe Shlisel, a GuardKnox Cyber Technologies kiberbiztonsággal foglalkozó vállalat vezérigazgatója a Detroit Free Press című kiadványnak.

Szerinted mikorra terjedhetnek el a teljesen önvezető járművek az utakon?