A magas földgázárak miatt a legjelentősebb európai vegyi üzemek gyakorlatilag leálltak az AdBlue-adalék gyártásával, aminek hallatán sokan pánikvásárlásba kezdtek a magyar kutakon. Emiatt a folyadék egy hét leforgása alatt gyakorlatilag hiánycikk lett idehaza. A helyzet viszont az, hogy nem érdemes előre bespájzolni ebből a termékből.

Az AdBlue nélkül sok Euro 5-ös és Euro 6-os dízelmotor elektronikája letilt, a járművek el sem indulnak az adalék hiányában. A készletek csökkenése miatt azonnal megnőtt a kereslet az adalék iránt, a környező országokban hirtelen többszörösére ugrottak az eladások, erre pedig nem volt felkészülve az ellátási lánc. Zách Dániel alaposan beleásta magát a témába, a legfontosabb tudnivalókról itt és itt olvashatsz.

A helyzet Magyarországon sem sokkal jobb, a készletek már az itthoni töltőállomásokon is kifogyóban vannak, vagy már ki is fogytak. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az ész nélküli felvásárlásnak nincs sok értelme.

„A műtrágyagyártók ki fogják elégíteni a vásárlói igényeket, ugyanakkor arra számítani kell, hogy az adalék ára magasabb, mint korábban. Később ez vissza fog állni a leállásokat megelőző szintre, hiszen a nagyobb kereslet most kizárólag a pánik következménye. Fontos észben tartani, hogy az adalék nem tartható el túl sokáig, így a drágán megvett készletek a hulladékban végezhetik” – nyilatkozta a Napi.hu-nak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Ha valaki nem tud venni AdBlue-t valamelyik benzinkúton, akkor érdemes a nagy láncok ügyfélszolgálatánál informálódni, az ott dolgozók tudnak segíteni abban, hogy hol lehet még hozzájutni az adalékhoz, tette hozzá a szakember.

Ezért nélkülözhetetlen az AdBlue

Az adalékot az Euro 5 és ettől magasabb szabványnak megfelelő modern dízelmotorokban használják. Feladata, hogy csökkentse azok károsanyag-kibocsátását. A folyadék az úgynevezett szelektív katalitikus reakció során ammóniává alakulva szinte teljes mértékben vízgőzzé és ártalmatlan nitrogénné formálja a nitrogén-oxidot. Az AdBlue-t használó motorok használhatatlanná válnak az adalék nélkül.