A Magyarországon található autópályák néhány kivételtől eltekintve díjkötelesek, de ehhez már hozzá vagyunk szokva, hiszen az elmúlt években folyamatosan bővítették a fizetős utak körét idehaza. 2021-től ráadásul valamennyi kategóriában emelkedett az autópálya-matricák ára. Most megyékre lebontva megmutatjuk a fizetős útszakaszokat.

Vásárold meg autópálya-matricád online, bejelentkezés és kényelmi díj nélkül.

Még mielőtt belevágnánk, tisztázzunk néhány dolgot. A megyei e-matricák a D1M, a D1, a D2, az U és a B2 kategóriába tartozó járművek esetén vásárolhatók meg. A rendszerbe a motorkerékpárok, a személygépkocsik és azok pótkocsija, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, a lakóautók és autóbuszok, valamint ezek vontatmányai tartoznak. Az e-matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. Az éves matricák 2022. január 31-ig érvényesek (vagyis 13 hónapig használhatók, ha a megvásárlásukra január első napján került sor).

Ha vinyetta nélkül tévedsz rá egy fizetős útszakaszra, akkor 60 perced van arra, hogy pályamatricát vásárolj anélkül, hogy pótdíj befizetésére köteleznének. Nevezhetjük ezt türelmi időnek is. Amennyiben nem jön össze a vásárlás 1 órán belül, akkor 60 nap alatt rendezned kell a pótdíjat befizetését, amely járműkategóriától függően 7500-66 925 forint között mozog. Ha a 60 napos hátáridőt is elmulasztod, akkor komolyabb szankciókra kell számítanod. Amennyiben szeretnél pályamatricát venni, az ECDH oldalán szolgáltatási díj megfizetése nélkül megteheted ezt.

2021-es díjtáblázat:


Forrás: NÚSZ Zrt.

Az ITM tájékoztatása szerint öt új gyorsforgalmi útszakasz vált fizetőssé január elsejétől, ezek a következők:

  • az Egert az M3-as autópályával összekötő M25-ös út,
  • az M85-ös Sopron gyorsforgalmi bekötőút,
  • az M4-es Pest megyei szakasza az M0-ás körgyűrűtől Abonyig,
  • az M4-es Berettyóújfalutól a román határig tartó szakasza,
  • az M76-os út az M7-est Balatonszentgyörggyel összekötő első közel hat kilométeres szakasza.

Ide kattintva tájékozódhatsz arról, hogy a 2021. január 1-től a hatályos rendelet szerint mely útszakaszok vehetők igénybe díjmentesen.

Fontos kiemelni, hogy az alább látható térképek csupán tájékoztatásra szolgálnak, minden esetben a vonatkozó rendeletek az irányadóak:

Baranya megye

Baranyában két autópályaszakasz díjköteles, az M6-os és az M60-as autópályák használatáért kell fizetned. Az M6-osról leágazó M60-as Bólytól Pécsig tart. Az M60 autópálya Pécset délnyugat felől elkerülő szakasza az 58. és az 5826. számú utak között 2021-ben is ingyenes. A Baranya megyére érvényes matricával Tolnában egészen Bátaszékig lehet autózni.

Bács-Kiskun megye

Bács-Kiskun megyében mindössze egyetlen fizetős útszakasz van, az M5-ös autópálya. A megyei matrica az örkényi csomópont (Pest megye, 53 km) és a kisteleki csomópont (Csongrád megye, 140 km) között érvényes.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Borsodban az M3-as és az M30-as autópályák használatához szükséges e-matricát vásárolni. Utóbbi Miskolcot köti össze az M3-assal. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei matricával Heves megyében Füzesabonyig, Szabolcsban pedig Polgárig szabad autózni az M3-as autópályán.

Csongrád-Csanád megye

A megyében a déli határig futó M5-ös autópálya, illetve a Szegednél keleti irányba forduló M43-as út vehető igénybe matricával. Utóbbi Nagylaknál éri el az országhatárt, ahol a romániai A1-es autópályához csatlakozik. A csongrád-csanádi matricával Bács-Kiskunban a Kiskunfélegyháza-dél csomópontig használható az M5-ös sztráda.

Fejér megye

Fejér megyében az M1-es, az M7-es és az M6-os autópályák használatáért kell fizetniük a sofőröknek. Budapest felé Herceghalom (27 km), Pusztazámor (23 km) és Százhalombatta-észak (25 km) csomópontokig érvényes a Fejér megyei matrica, míg az M1-esen Tatabánya - Óváros (Komárom-Esztergom, 56 km) a szakaszhatár Győr irányába. Veszprémben Balatonvilágosig (M7-es, 90 km), Tolnában pedig Paks-északig (M6, 98 km) lehet autókázni. Az M6-osról Dunavecse felé leágazó M8-as ugyanakkor 2021-ben is ingyenes.

Győr-Moson-Sopron megye

Győr-Moson-Sopron megyében természetesen fizetni kell az M1-es autópálya használatáért, de a Győrszentivánt Győrrel összekötő szakasz (M19) és a Hegyeshalomtól Szlovákia felé vezető M15-ös sem vehető igénybe díjmentesen. Az M1-es mellett a Győrt és Sopront összekötő M85-ös út, valamint Csornától Szombathely felé az M86-os út is fizetős. A megyei matricával Vas megyében Répcelakig (116 km) lehet menni, Budapest irányába pedig a bábolnai lehajtóig (94 km) érvényes.

Hajdú-Bihar megye

Hajdú-Biharon az M3-as autópálya, illetve az M35-ös autópálya halad át a fizetős utak közül, utóbbi a nagykereki autópálya-határátkelőhelyig díjköteles.

Heves megye

Heves megyében két fizetős útszakasz van, az egyik az M3-as autópálya középső etapja, a másik pedig az M25-ös autóút, amely Füzesabonynál válik le az M3-asról, és egészen Egerig tart. A megyében érvényes matricával Pest megyében Bagig, Borsodban pedig Mezőkövesdig lehet elmenni.

Komárom-Esztergom megye

Komárom-Esztergom megyében egyetlen fizetős útszakasz van, az pedig az M1-es autópálya, amely Tatabányát, Bábolnát, Ácsot és Tatát is érinti. Megyei matricával Fejérben Bicskéig, míg Győr-Moson-Sopronban a győrszentiváni csomópontokig szabad hajtani.

Pest megye

Nem meglepő módon az ország centrum megyéjében található a legtöbb fizetős útszakasz, az M31-es autópálya kivételével a következő utakra kell matricát váltani: M0 (néhány szakasztól eltekintve), M1, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M51. Az M0-as esetében

  • az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz,
  • az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti szakasz,
  • Megyeri híd (a 2-es számú főút és a 11-es számú főút közötti szakasz) vehető igénybe díjmentesen.

Az M4-es autópálya a Liszt Ferenc Repülőtér és Vecsés között ingyenes, utána viszont azonnal fizetős egészen az Üllő-Gyömrő (29 km) lehajtóig. Megyei matricával az M1-esen Bicskéig (39 km), az M7-esen Martonvásárig (30 km), az M6-oson Ráckeresztúrig (34 km), az M5-ösön a Lajosmizsei pihenőig (67 km), míg az M3-ason Hatvannál a 21-es számú főútig (55 km) lépheted át a megyehatárt büntetlenül.

Somogy megye

Somogyban egyetlen fizetős útszakasz található, mégpedig az M7-es sztráda, amely a megye északi részén fut végig a Balaton partján haladva. Eredetileg az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza is fizetős lett volna, de végül díjmentes maradt. Megyei matricával Veszprémben a 71-es út csomópontjáig, Zalában pedig Zalakomárig megengedett kocsikázni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A megyében csupán az M3-as autópálya használatáért kell fizetni, a sztráda az ország északkeleti országrészen fekvő Vásárosnaménnyel köti össze Budapestet. Megyei matricával Hajdú-Bihar megyében Hajdúnánásig lehet közlekedni anélkül, hogy megbüntetnének minket.

Tolna megye

Tolna megyének egyetlen fizetős útszakasza van, a Duna mentén haladó M6-os autópálya. A tervek szerint az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza is díjköteles lett volna, de nem lett az (egyelőre).

Vas megye

Megyei matricával Szombathelytől egészen a beledi (126 km) lehajtóig lehet autóval közlekedni büntetlenül.

Veszprém megye

Ezt a megyét egyetlen fizetős útszakasz érinti, de az is csak alig: az M7-es autópálya éppen csak átmegy a megye délkeleti csücskén. Az M7-es veszprémi szakasza mindössze 6 kilométer hosszú, így somogyi és Fejér megyei matricával is igénybe vehető. Lehetnek olyanok, akik Veszprémben szeretnének felmenni az M7-es autópályára, ezért árusítanak még veszprémi matricákat.

Zala megye

Zala megyében az M7-es, és az abból leágazó M70-es fizetős. A megyei matricával Sávolyig lehet elautózni anélkül, hogy megbüntetnének.