Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
hétfő - 2023. december 04.
-1 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Függetlenedne a MOL az orosz kőolajtól, hamarosan jöhet a 650 forintos üzemanyag

2023. július 05. | 11:57

A MOL függetlenedése, a kőolaj világpiaci ára és a gyenge forint-euró árfolyam mind emelheti majd a közeljövőben az üzemanyagok árát.

Az utóbbi időben valamelyest stabilizálódott az üzemanyagok átlagára, miután közvetlenül az árstop kivezetését követően az egekbe szökött. Jelenleg olyan 574 forint körül a benzin és 561 forint körül alakul a gázolaj átlagára literenként a Holtankoljak adatai szerint.

A közeljövőben viszont több tényező is megemelheti majd a végső fogyasztói árat. Ilyen, hogy Magyarország legnagyobb üzemanyagellátó vállalata, a MOL függetlenedési törekvést hajt végre az orosz kőolajtól.

A jelenlegi 70 százalékos beszerzését lecsökkentené 50 százalékra, és helyette inkább az Adria-vezetékről szerezne be kőolajat. Ennek az átállásnak a másfajta kőolaj miatt lesznek költsége akár az üzemenknél, akár az átszervezésnél.

Ez pedig a fogyasztói árakban is érezhető lesz, bár a szakértők szerint mégsem ez okozza majd a legsúlyosabb drágulást. Sokkal jelentősebben belenyúl majd az árakba, hogy várhatóan emelkedik az olaj világpiaci ára.

Emellett a forint gyengülése is várható a közeljövőben, ami az árakat ismét negatívan befolyásolja majd. Illetve arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a kormány rövidesen emeli az üzemanyagok jövedéki adóját.

Ez azért is érdekes, mert ez az adóemelés akár 40 forintnál is magasabb lehet, és emiatt a kormány az EU-s szabályokra hivatkozik. Az RTL kiderítette, hogy ez az emelés a kétszerese annak, amit az EU megkövetelne, erre a június 19-i kormányinfón Gulyás Gergely értelmes választ nem adott.

Ezen események végeredményeként pedig elképzelhető, hogy rövidesen 650 forint körül alakul majd az üzemanyagok literenkénti átlagára Magyarországon. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint ez az emelkedés már ősszel szemmel látható méreteket ölt majd. Most pénteken is emelkedik az üzemanyagok átlagára egyébként, a 95-ös benziné 577 forint lesz literenként, míg a gázolajé 563 forint.

Depositphotos
Így repeszt 320 km/óra felett az 1000 lóerős Tesla a német autópályán - VIDEÓ Buszsávban haladtak, majd megállt előttük a busz és leszállt a meglepetés - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!