2023. május 22. | 11:49

A benzin és a gázolaj átlagára is nő a hét közepén.

FRISSÍTÉS: 05.26-án, pénteken újfent emelkednek az üzemanyagárak. A hét végén a 95-ös benzin átlagára 8, míg a gázolajé 4 forinttal lesz magasabb literenként. Előbbi így 574, utóbbi 555 forint lesz majd.

Az utóbbi hetekben az volt tapasztalható a hazai kutakon, hogy a 95-ös benzin és a gázolaj ára is folyamatosan csökken. A környező országokhoz képest egyébként még így is magas üzemanyagáraknak volt honnan alászállni, három hét alatt a benzin ára nagyjából 60, míg a gázolajé 50 forinttal lett olcsóbb literenként.

Korábban egyébként szakértők azt jósolták, hogy hamarosan nagyon fel fognak menni az árak különböző okok miatt, és a 650 forintos literenkénti összeg sem elképzelhetetlen. Erre erősíthet rá a MOL legutóbbi lépése, amely rossz hatással lehet a magyarországi árakra.

A Holtankoljak adatai szerint is drágulásba kezd átcsapni a dolog, május 24-én ugyanis bruttó 9 forinttal emelkedik a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára literenként, míg a gázolaj esetében 6 forintos emelkedés jön. Ezek pedig minden bizonnyal a kutakon, a kiskereskedelmi árakban is megmutatkoznak majd.

A 95-ös átlagára így 557-ről 566 forintra nő szerdától, míg a gázolajé 551-re 545-ről. Most már csak az a kérdés, hogy ezek az első lépések lesznek-e egy olyan drágulássorozatban, ahol tényleg eljutunk a korábban említett 650 forintig, vagy csak egy pillanatnyi megingásról van szó.

A legkisebb fogyasztású, 1 millió forintért kapható benzines használt autókról ebben a cikkben írtunk egy használtautó-kereskedő tanácsait is figyelembe véve. Ha pedig dízelmotoros autót keresel ugyanilyen szempontok alapján, akkor ezt a cikket ajánljuk.

Ha viszont az érdekel, hogy vételártól függetlenül melyek a legkisebb fogyasztású használt autók a felhasználók szerint, akkor pedig ezt a cikket érdemes megnézned, hiszen itt bőven 3,5 liter alatti fogyasztásokról van szó.

Depositphotos