Alkatrészhiány miatt szerdán újra leállt a kecskeméti Mercedes-gyár, tudta meg a Hiros.hu. A termelés előreláthatólag május 2-ig szünetel, az ott dolgozók legalábbis így tudják. A gyár egyelőre nem erősítette meg a hírt, viszont nem is cáfolta azt.

A portál szerint április 21-én 10 napra újra leállt a kecskeméti Mercedes-gyárban a termelés, a kényszerszünet elrendelésére a félvezető chipek globális hiánya miatt volt szükség. A koronavírus-járvány kitörése óta többször is leállt a gyártás a kecskeméti üzemben, legutóbb idén év elején szünetelt a termelés, akkor is alkatrészhiány okozta a problémát.

Mercedes-gyár

Az Automotive News Europe beszámolója szerint a Daimler a Mercedes-Benz 18 500 németországi dolgozójának csökkenteni a munkaidejét a globális chip-hiány miatt. A döntésben a brémai és a rastatti üzemek érintettek, az intézkedés április 23-tól, vagyis mától lép életbe, a jelenlegi tervek alapján a rövidítés csak április utolsó hetére vonatkozik.

A 12 ezer dolgozót foglalkoztató brémai gyár a Mercedes-Benz C-osztály, az autógyártó egyik legkelendőbb modelljének globális fő gyártási helyszíne, nem mellesleg ez a GLC crossover fő gyártóüzeme is. Plusz ott készülnek a tisztán elektromos EQC crossoverek is. A rastatti üzem az A-osztály, a B-osztály és a GLA globális vezető gyára, ahol 6500 dolgozót foglalkoztat a Daimler.

Mercedes-gyár

A napokban mutatkozott be a vadonatúj Mercedes-Benz EQB, a modell azért különösen érdekes és fontos számunkra, mert elektromos hajtású kompakt SUV esetében a tervek szerint a Mercedes kecskeméti gyára végzi a termelést a globális piacra. Kérdés, hogy a félvezető chipek esetében tapasztalható beszállítói nehézségek mennyire borítják az előzetes elképzeléseket. Remélhetőleg nem nagyon, mert az óriási érvágás lenne a magyar autóiparnak, ami ugyebár a magyar gazdaság egyik zászlóshajója.

A globális chip-hiány mellett most egy másik beszállítói nehézség is kialakulóban van, ami bizony sok autóipari vállalatot érinthet. Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor olvasd el a témába vágó cikkünket.