2020. március 12. | 15:45

Érdekes találmány a Goodyear új koncepció abroncsa, képes megújítani saját futófelületét.

A gumiabroncsok kopnak, bizonyos idő után pedig elhasználódnak, ez tény és egyben egy elkerülhetetlen folyamat. Vezetés közben az útburkolat fokozatosan felemészti a járművek gumiabroncsait, ez mindaddig megy így, amíg a gumi tényleges cseréjére szükség nem lesz.

Az ismert gumiabroncs gyártóknak hosszú ideje komoly fejtörést okoz a dolog, azon gondolkodtak, hogyan lehetne lelassítani a folyamatot. Mostanra már úgy tűnik, néhányan látják a fényt az alagút végén, az ötletek közül a Goodyear találmánya győzedelmeskedett: határozatlan időre szeretnék meghosszabbítani a gumiabroncsok élettartamát.

Létrehoztak egy úgynevezett reCharge koncepciót, amely tulajdonképpen nem más, mint egy önjavító gumiabroncs. Maga a termék ebben a formátumban nem biztos, hogy bármikor is értékesítésre lesz bocsátva, de viszont annál biztosabb, hogy az innovációs technológia bizonyos elemei visszaköszönnek majd a gyártó jövőbeli termékeiben.

Ami kifejezetten jó a Goodyear új koncepció termékében, hogy nem kell lecserélni, mert kopás vagy koptatás közben futófelülete könnyen regenerálható. A fejlesztés bizonyos kerékagyba helyezett, cserélgethető kapszulákból kipasszírozott keverékkel restaurálja az abroncs megviselt részeit. A megújuló anyag pitypang gumit és szintetikus pókselymet tartalmaz és egy kifinomult csőrendszeren keresztül jut el a ReCharge felszínéig. Miután megszáradt, azt követően pedig kikeményedett, vadonatúj futófelületet hoz létre. A szintetikus pókselyem a pitypang gumi természetes tulajdonságainak javításával csökkenti a kopást és meghosszabbítja a gumiabroncs működési élettartamát.

A Goodyear termékét tehát sokkal környezetbarátabbnak lehet tekinteni a kormot vagy szilikagélt tartalmazó mixtúrákkal szemben.