2021. december 31. | 09:16

A nagytestvér mindent lát: ezekre az autós témákra és kifejezésekre keresünk rá a leggyakrabban.

Marketingeseknek nem kell bemutatni a kulcsszó-kutatást, ami amellett, hogy nagyon fontos tevékenység az internet alapú világunkban, egy remek szórakozás is egyben. Ha valaki utánajár, hogy mely kifejezésekre keresnek rá leggyakrabban az emberek, akkor olyanokkal találkozhat, mint a „hogyan fogyjak le”, „hogyan kell csókolózni”, „hogyan legyek influencer”, vagy „mit jelent, ha viszket a jobb szemem” és „mit jelent, ha a macskám nyalogat”.

Mivel az Alapjárat egy autós oldal, így ezúttal autós szemszögből vizsgáljuk meg a dolgokat. Megnéztem, hogy mely márkákra, modellekre, autós kifejezésekre vagy autókkal kapcsolatos témákra keresett rá leggyakrabban az internet népe Magyarországon 2021-ben. A kutatáshoz a fizetős Ubersuggest weboldalt használtam, amely a Google-ben indított kereséseket listázza, értékeli, majd fogtam az öt legnépszerűbbet és azokat jegyzeteltem le.

A legnépszerűbb márkák

 1. Toyota
 2. BMW
 3. Mercedes
 4. Volkswagen
 5. Suzuki

Toronymagasan a Toyota vezeti a keresési listát, amelyet jócskán lemradava szinte fej-fej mellett követ a BMW, a Mercedes és a Volkswagen. A „mi autónk” zárja a sort, a Suzuki fut be az ötödik helyre az átlagos havi keresési számok alapján.

A legnépszerűbb modellek

 1. Suzuki Swift
 2. Toyota Yaris
 3. Ford Focus
 4. Škoda Octavia
 5. Fiat 500

A legnépszerűbb modellek tekintetében azonban már a Suzuki a listavezető, mégpedig a Swifttel, amelyre majdnem kétszer annyian keresnek, mint a második helyezett Toyota Yarisra. A cégautó-vásárlók pörgethetik a Focus és az Octaviát, a kis Fiat 500-asra pedig feltehetőleg a hölgyek keresnek rá sűrűn.

Kulcsszó: szerviz

 1. gumi szerviz
 2. kipufogó szerviz
 3. Ford szerviz
 4. Opel szerviz
 5. BMW szerviz

A gumiabroncsok szezonok közötti cseréje tavasszal, majd ősszel esedékes, a keresések pedig olyan magasak ekkortájt, hogy egész évre elosztva is vezető helyen végez a „gumi szerviz” keresőkifejezés. Az eredmények azt mutatják, hogy a kipufogórendszerrel is sokaknak meggyűlt a baja az évben, és sokan kerestek Ford szervizt is. Vajon a Fordokkal akadt a legtöbb gond? Nem valószínű, csupán rengeteg Ford szaladgál az utakon, és ez igaz az Opelre, valamint a BMW-re is.

Kulcsszó: alkatrész

 1. Suzuki alkatrész
 2. Fiat alkatrész
 3. Ford alkatrész
 4. BMW alkatrész
 5. Lada alkatrész

Másfélszer annyian kerestek alkatrészt Suzukihoz, mint Fiathoz, ám ez sem jelenti azt, hogy a japán autóval több baj lenne, mint az olasszal, pusztán sokkal több Suzuki van forgalomban. Nincs a listán és nem is autó, de valójában Simson alkatrészre kerestek a legtöbben 2021-ben.

Kulcsszó: bontó

 1. Opel bontó
 2. Ford bontó
 3. Toyota bontó
 4. Renault bontó
 5. BMW bontó

A legproblémásabb márka megtalálásához az sem nyújt sok segítséget, hogy melyik gyártó autója mellett szerepelt leggyakrabban a „bontó” kifejezés, hiszen csak akkor lehetne megközelítő eredményt hirdetni, ha a keresések számát összehasonlítanánk az utakon lévő autók darabszámával.

Kulcsszó: eladó autó

 1. eladó autó magánszemélytől
 2. családi okok miatt sürgősen eladó autó
 3. sürgősen eladó autó
 4. sos eladó autó
 5. eladó autó tulajdonostól részletre

Meglepő, hogy milyen sokan szeretnének magánszemélytől használt autót vásárolni, az „eladó autó kereskedőtől” kifejezésre valószínűleg nincs is ember, aki keresést indított volna. A listából az is kiderül, hogy sokan szeretnének jó áron vásárolni, ezért olyan autót keresnek, amelyet sürgősen el akar valaki adni. Nem ide tartozik, de érdekesség, hogy eladó lovat kétszer annyian kerestek, mint eladó autót, és nem Magyarországon lennénk, ha senki nem indított volna keresést a „bojler eladó” kifejezésre, ami egyébként szintén belefér a top 50-be.

Kulcsszó: elektromos autó

 1. elektromos autó gyerekeknek
 2. elektromos autó töltés
 3. elektromos autó támogatás
 4. elektromos autó árak
 5. elektromos autó hatótáv

Az elektromos autózás egyre népszerűbb és egyre kevésbé megkerülhető már Magyarországon is. Sokan keresnek rá a témára, kutakodnak, ismerkednek a jövő közlekedési eszközével. Úgy tűnik, hogy sok kisgyermeknek is elektromos játékautóra fáj a foga, emiatt keresnek rá a szülők oly gyakran. Emellett a legnépszerűbb kifejezések jól szemléltetik az emberek aggályait a villanyautókkal kapcsolatban: ár, hatótáv és töltés.

Kulcsszó: használt autó

 1. használt autó vásárlás
 2. használt autó magánszemélytől
 3. használt autó 150 ezerig
 4. használt autó Németország
 5. olcsó használt autó

A használtautó-vásárlás nagyon népszerű téma idehaza, ami nem véletlen, hiszen minden évben legalább ötször annyi tranzakciót regisztrálnak a használtautó-piacon, mint amennyi új autót vesznek az emberek. Szomorú ugyanakkor, hogy felfért a listára az „olcsó használt autó” és a „használt autó 150 ezerig” keresőkifejezés, mert ez utóbbi azt jelenti, sokan kénytelenek fillérekből autózni, biztonságos közlekedésre valószínűleg teljesen alkalmatlan autókat vásárolni.

Kulcsszó: mit jelent

 1. mit jelent a suv
 2. mit jelent az elidegenítési tilalom az autón
 3. mit jelent a jármű lefoglalás hatálya alatt áll
 4. mit jelent a közlekedésben a bizalmi elv
 5. mit jelent az 15W40 motorolaj

A keresőmotorok nem csupán kulcsszavakra és kifejezésekre képesek hatékonyan találatokat mutatni, hanem komplett kérdésekre is megadhatják a válaszokat. Autós vonatkozásban az SUV rövidítésre voltak a legtöbben kíváncsiak, és olybá tűnik, sokan belefutottak hitellel terhelt, esetleg az adóhatóság vagy a megbízottjai által legfoglalt gépjárművekbe is.

Kulcsszó: hogyan

 1. hogyan vehetek Tesla-részvényt
 2. hogyan kell kinyitni a motorháztetőt
 3. hogyan kell tankolni
 4. hogyan lehetek autós oktató
 5. hogyan kell dízel autót vezetni

Amikor lefuttattam a keresést a „hogyan” kulcsszóra, arra számítottam, hogy autójavítással kapcsolatos találatokat kapok majd. Bevallom, meglepett, hogy a listát ezek a kérdések vezetik majd. Kétségtelen, hogy a Tesla részvényei szárnyalnak az utóbbi időben, a márka többet ér, mint a Volkswagen-konszern vagy a Toyota együtt véve, az azonban elgondolkodtató, hogy sokan arra kíváncsiak, hogyan kell kinyitni a motorháztetőt vagy hogyan kell tankolni.