2022. február 11. | 10:33

A „télen nem esik a hó" vagy a „hóban úgysem autózok” kifogások ideje régen lejárt.

A magas autótartási költségek sokakat arra sarkalnak, hogy spóroljanak a karbantartáson és sajnos egyesek a biztonságon is képesek garasoskodni. Tény, hogy rossz állapotú, kopott vagy rossz minőségű, de legalább az aktuális szezonnak megfelelő abroncsokkal közlekedni veszélyes, ám közel sem annyira, mint télen hideg időben, esetleg jeges, havas úton nyári gumit használni.

A nyári gumi alkalmatlan a téli körülmények közé

Farkas Norbert, egy vecsési gumiszerviz vezetője kérdéseimre elmondta, hogy a mai gumikeverékeket úgy állítják elő, hogy azok a várható felhasználási körülmények között mindig a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák. A nyári gumikat száraz és esős útviszonyokra tervezik, és csak akkor tudnak jól működni, ha a külső hőmérséklet bőven a pozitív tartományban van.

Gumikeverékük a meleg évszak igényei szerint van kialakítva, megfelelő rugalmassággal rendelkeznek nyáron és extrém magas hőmérsékletek mellett sem válnak csúszóssá, veszélyessé. Ezzel szemben, ha a hőmérséklet nagyon lecsökken, esetleg negatív tartományba esik, anyaguk rugalmatlanná, merevvé válik, ami miatt veszítenek tapadási képességeikből.

Mintázatuk kialakítása is a száraz és nedves, de semmiképpen sem jeges, havas utakhoz igazodik. A futófelületükön jellemzően hosszanti bordák találhatók, amelyek nem tudják magukból kidobni a havat és emiatt nem tudnak megkapaszkodni a hóban, továbbá nem találhatók meg rajtuk a megfelelő árkok és lamellák sem, amelyek a latyakos, havas időben kellő vonóerőt, tapadást képesek biztosítani – zárja gondolatait a szakember.

De ha itthon nem esik a hó, akkor minek a téli gumi?

Annak ellenére, hogy Magyarországon egyre ritkábban esik a hó és egyre ritkábban kell latyakos vagy havas útviszonyokra számítani, jegesedések még bőven előfordulhatnak a hideg évszakban, főleg reggelente vagy éjszaka. Így azok, akik hóesés esetén egyébként nem ülnek autóba, még mindig szenvedhetnek balesetet a legváratlanabb helyen előforduló felfagyások miatt. A téli gumik használata bőven indokolt, hogy elkerüljük az ilyen baleseteket. 

Ha pedig mégis leesik egy kis hó, a nyári gumit használó autósok teljesen kiszolgáltatottá válnak. A megfelelő mintázat hiánya és a rideggé vált gumikeverék miatt hóban szinte lehetetlen közlekedni, és ha még sikerül is elindulni (összkerékhajtású autók előnyben), fékezni, majd megállni szinte lehetetlen küldetés lesz.

Az ilyen autós komoly veszélyt jelent önmagára és a közlekedés minden résztvevőjére, mert hanyagságával komoly balesetet, másoknak kárt, esetleg sérülést okozhat. Nem kell havasnak vagy jegesnek lennie az útnak ahhoz, hogy jelentős mértékben csökkenjen a menetbiztonság, hiszen már a nullához felülről közelítő hőmérsékleti értékek mellett sem képesek a meleg hőmérsékletekre tervezett nyári abroncsok megfelelően működni.

Itthon nem kötelező az évszaknak megfelelő abroncs

Magyarországon nincsen jogszabályban rögzítve, hogy kötelező az évszaknak megfelelő gumikat felszereltetni az autóra, aki tehát nyárival vág neki az útnak télvíz idején, tulajdonképpen nem vét a törvények ellen. Nincs ez mindenhol így, hazánkkal ellentétben vannak vannak országok, ahol a hideg évszakban csak téli viszonyok közé is alkalmasnak minősített gumiabroncsokkal szabad közlekedni.

Ilyen ország Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Csehország, Észtország, Finnország, Németország, Litvánia, Montenegro, Norvégia, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Svédország és Oroszország, de hogy pontosan mely hónapokban kötelező a téli gumi az országonként eltérhet, ezért utazás előtt javasolt az adott célország közlekedési felügyeletének weboldalát is felkeresned.

Mi történik akkor, ha télen jeges útviszonyok között nyári gumival okozol balesetet?

Erről Dr. Kerékgyártó Csabát, a MABISZ nem élet ágazat- és főtitkárságvezetőjét kérdeztem. A szakértő elmondta, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény értelmében a biztosító, a Nemzeti Iroda, valamint a Kártalanítási Számla kezelője az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti 1,5 millió forintig az üzemben tartótól abban az esetben, ha a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta.

Azonban az a tény, hogy a járművön (jó állapotú és a jogszabályokban foglaltaknak megfelelő) nyári gumi van télen csúszós útviszonyok mellett, nem minősíti a járművet súlyosan elhanyagolt műszaki állapotúvá. Ennek megfelelően a biztosítói gyakorlat szerint a társaságok nem is írnak elő ilyen feltételt, valamint az abroncsok szezonnak megfelelő mivoltát nem ellenőrzik a kötelező biztosítás terhére rendezett kár esetén.

Más a helyzet viszont a CASCO-biztosításoknál, ahol a biztosító előírhatja a téli gumik használatát bizonyos időszakokban, és megtagadhatja a kifizetést a feltétel megszegése esetén, de ez sem elterjedt gyakorlat Magyarországon – teszi hozzá a szakember. Mindenesetre senki ne nyugodjon meg, aki nyári gumival közlekedik télen, hanem helyette menjen el egy gumishoz és szereltessen fel téli gumikat.

Abból nem lesz baj, ha betartod az alábbiakat!

A következő ajánlások betartásával sokat tehetsz azért, hogy te magad és a többi közlekedő is biztonságban legyen az utakon:

  • mindig szezonnak megfelelő, jó minőségű, márkás gumiabroncsokat használj, olyanokat, amelyek jó minősítést szereztek a gumiteszteken
  • a téli gumi felszerelésének az ideje akkor jön el, amikor a napi átlaghőmérséklet 7 Celsius fok alá csökken, Magyarországon jellemzően október végén legkésőbb
  • csak hibátlan állapotú, repedés- és sérülésmentes gumival közlekedj, ezt igyekezz naponta ellenőrizni
  • rendszeresen ellenőrizd a guminyomást is, és ne feledkezz meg a pótkerékről sem
  • ha a mintázat mélysége 4 milliméter alá csökken, vegyél új abroncsokat
  • mind a négy kerékre azonos gumikat szereltess fel, ne csak az adott tengelyen legyenek megegyezők az abroncsok
  • a gumikeverék idővel veszít rugalmasságából és kirepedezik, a 7-8 évesnél idősebb abroncsokat érdemes lecseréltetned

Télen cseréld le a nyári abroncsokat! Ha te is otthon szoktad elvégezni a szerelést, akkor az alábbi videót feltétlenül tekintsd meg!

Depositphotos