2023. február 09. | 11:00

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartott csütörtökön kormányinfót.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Megvolt az eheti kormányinfó a Sopronban tartott kihelyezett kormányülést követően. Gulyás Gergely elmondta, hogy tárgyaltak az energetikai stratégiáról is többek közt.

Tervben van a villamosenergia hálózat fejlesztése, amely többek közt az egyre növekvő villanyautó-park töltésének szempontjából is egy lényeges kérdés. A tengeri kőolajvezeték kapacitásának bővítése is napirenden van Horvátországgal karültve, hiszen ha kizárólag ott szeretnék megoldani az ország ellátását, akkor erre jelenleg ez a vezeték nem alkalmas. A jelenlegi igényeknek mindössze 70-80 százalékát tudná kiszolgálni.

Szintén tervben van a Dunai Finomító átállítása egy olyan rendszerre, amelyben többféle forrásból származó kőolaj feldolgozására is alkalmas legyen. Szeretnék továbbá támogatni a jövőben az elektromos buszok vásárlását, valamint a hidrogénes buszok és nehézgépjárművek beszerzését.

Szó esett a debrecenbeni CATL-akkugyárról is, mivel nemrég röppent fel a hír, hogy a kormány 320 milliárd forint állami támogatást ad az akkugyárnak. Ezt Gulyás Gergely cáfolta, ő úgy fogalmazott, hogy a debreceni ipari parkot kell fejleszteniük, ami önmagában 100 milliárd forintos nagyságrend, ebbe pedig beletartozik majd adott esetben a CATL-akkugyár is. Szintén cáfolta Gulyás azt az állítást, miszerint a leendő akkugyár éves vízigénye akkora lesz, mint egész Debrecen vízigénye. Szerinte azok a szakértők, akik ezt kiszámolták, valójában nem szakértők.

Gulyás a társadalmi ellenállásról is beszélt újságírói kérdésre a debreceni akkugyár kapcsán. Azt mondta, hogy tisztázni kell bíróság előtt is, hogy a gyár megfelel a környezetvédelmi előírásoknak. A gyár beszállítói hálózatában fontos elemnek tartják, hogy minél több magyar beszállító legyen. A magyar alvállalkozók száma becsléseik szerint folyamatosan nőni fog a CATL-gyár esetében is.

Finomította Szíjjártó Péter azon kjielentését, mely szerint aki az akkugyár ellen szólal fel, az külföldi érdekeket szolgál. Gulyás azt nyilatkozta, hogy nem feltétlenül külföldi érdekeket szolgál, aki nem akar egy akkugyár mellett lakni. A kormány és a debreceni önkormányzat meglátása szerint azon van, hogy megnyugtató válaszokat adjanak a helyiek kérdéseire.

Magyarország Kormánya Facebook