2023. február 08. | 08:32

A Momentum szóvivője írt egy Facebook-poszot kínai lapokra hivatkozva.

Ahogy az már ismert, a kormány célja, hogy Magyarország nagyhatalom legyen az akkumulátorgyártás terén. Azonban gödi Samsung gyár körül is sok botrány volt az elmúlt időben, főleg azért, mert a helyiek a környezetszennyezést komolyabbnak tartják, mint amit a hatásástanulmányban leírtak.

A legújabb projekt a tervek szerint Debrecenben valósulna meg, a CATL vállalat tervez akkumulátorgyárat létrehozni a területen. Az üggyel kapcsolatban már több közmeghallgatás is volt, amelyek heves vitákat követően kis híján verekedésbe torkolltak. A helyiek nagyon nem szeretnék, hogy ott épüljön fel az akkugyár.

Tompos Márton, a Momentum szóvivője egy Facebook-posztban arról ír, hogy kínai lapok szerint a magyar kormány 320 milliárd forinttal támogatná a gyár felépülését. Szíjjártó Péter korábban azt mondta, hogy már két és fél éve tárgyalnak a CATL-lel, kezdetben a vállalat egy másik helyszínben gondolkodott, de sikerült meggyőzni az akkugyártó céget, hogy Debrecen legyen a beruházás célpontja.

Tompos szerint ez a támogatási összeg 36 milliót jelent munkahelyenként, amely munkahelyeket egyébként zömmel kínai, kazah, vietnámi és egyéb, harmadik világbeli állampolgárok töltik majd be. Hozzátette, hogy ez nagyobb összeg, mint a város éves költségvetése. Annyi pénz, amennyiből a kormány számításai szerint az oktatást is helyre lehetne tenni.

A Tompos Márton által írt posztot egyébként ezen a linken lehet megtekinteni.

Vajda János / MTI