2023. január 23. | 15:42

Az első közmeghallgatáshoz hasonlóan ez is hamar fütyülésbe, fujjogásba és kiabálásba torkollt, de már nem csak a polgárok részéről.

Ismét közmeghallgatást tartottak Debrecenben a hamarosan elkészülő Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) autó-akkumulátorgyár kapcsán. Az első kör után sokan azt hihették, hogy csillapodnak majd a kedélyek, ezzel szemben azonban még élesebben álltak bele a helyiek a város vezetésébe és a gyár képviselőibe.

Tovább fokozta a hangulatot, hogy a kínai vállalat képviselői nem beszélnek magyarul, ezért a lakosok nem tudtak tőlük érdemben kérdezni. Miután egy valaki felszólalt angolul és feltette végre kérdését a vállalat képviselőinek, ők elutasították a válasz lehetőségét.

Az eseményt szinte végig próbálták moderálni, de a legtöbb esetben ezt nem tudták kivitelezni sem a szervezők, sem a megjelent képviselők. Az egyik férfi a gödi Samsung gyár által okozott szennyezés kapcsán példálózott és kérdezte fel Rácz Róbert helyi Főispánt, akit később szinte az egész tömeg a hazaáruló jelzővel illetett.

Bár a közmeghallgatást hétköznap délelőttre szervezték, ennek ellenére többen érkeztek mint amennyien befértek a terembe. A lakosok sok esetben azt nehezményezték, hogy őket miért nem kérdezte meg a vezetés azzal kapcsolatban, hogy akarják-e ezt a gyárat.

Emellett szerintük nevetséges, hogy a 3000 milliárd forintos beruházásba a kormány további 87,7 milliárddal száll be, miközben az iskolákban nincs megfelelő fűtés és sok idős ember sem kap elegendő nyugdíjat. A legsarkallatosabb pont mégis a környezetvédelem és azoknak a hatástanulmányoknak a hitelessége, melyet a kínai CATL gyár szakemberei végeztek.

Az akkumulátorgyárak környezeti terhelése elég magas a tevékenység milyensége miatt. Eleve igen jelentős a vízigénye, bár állítják a hatóságok, hogy tisztított szennyvízzel látnák el a gyárat. Ezzel kapcsolatban jogosan aggódhatnak a debreceniek, hiszen a 2022-es nyár aszályos időszaka komolyan sújtotta a térséget.

Az ügy kapcsán felszólalt Gorján Ferenc is, a Debreceni Vízmű vezérigazgatója, aki láthatóan nem tudta kezelni a dühös lakosságot. Egy ponton egy férfi bekiabálta, hogy lefizetett szakember, amiért cserébe a vezérigazgató perrel fenyegetett.

Ezután megpróbálta elmondani Debrecen vízellátással kapcsolatos lehetőségeit és a tavalyi aszály kezelésének módszereit, de sokszor nem hagyták szóhoz jutni, elkeseredettségében pedig már ő is belekiabált a mikrofonba, ami miatt inkább csak kinevették. Később végig tudta mondani, amit szeretett volna.

Ezt követően az egyik lakos kifejtette, hogy bár három órája vannak ott, a hatóságok nem értik meg, hogy nem szakmai vitát szeretnének folytatni, hanem egyszerűen csak nem akarják a gyárat. Az LMP helyi politikusa, Schmuk Erzsébet egyébként elmondta, hogy február elején országos népszavazást indítványoznak az üggyel kapcsolatban.

Ezzel arra is utalt, hogy az akkumulátorgyártást nem csak Debrecenben, de Komáromban, Gödön és Győrszentivánon sem szeretnék látni súlyos mértékű szennyezése miatt. Győrszentivánon egyébként hasonló a hangulat az oda tervezett gyárral kapcsolatban, mint Debrecenben.

Martin Schutt / DPA / Picture Alliance / Getty Images