2023. január 10. | 16:27

A lakosságot főleg a környezeti terhelés és az erről készült hatástanulmányok megkérdőjelezhetősége foglalkoztatja.

Elképesztő összegű, összesen 3000 milliárd forintos beruházást tervez Magyarországon a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), amely akkumulátorokat gyártana, főleg elektromos autók számára. A pontos helyszínnek Debrecen déli gazdasági övezetét jelölték meg, de ez a lakosoknak távolról sem tetszik.

Már a tervezéskor is voltak tiltakozók, bár ekkor még konkrét tervekről nem lehetett tudni. Viszont más városokból már ismert az akkumulátorgyártás környezeti terhelése, ahogy például a gödi Samsung gyár is a három éve beígért vízmennyiség háromszorosát használja - írja a 24.hu.

Nemrég Németországban volt egy hasonló felháborodás, ahol környezetvédők és helyi politikusok szerint is veszélyeztetné a környék vízellátását a Tesla berlini óriásgyárának bővítése. Tehát ezek kapcsán érthető a debreceniek aggodalma, viszont a kedélyek csillapítására a város és a CATL közmeghallgatást szervezett a lakosok véleményének meghallgatására.

A kínai vállalat a környezeti hatástanulmányt már leadta a hatóságoknak és most hétfőn (01. 09.) került sor a közmeghallgatásra, ahol a hangulat eleve feszült volt. Több mint ezer helyi lakos zsúfolódott össze a helyi Kölcsey Központ nagytermébe, a pódiumon pedig a vállalat képviselői és többek közt a helyi polgármester, Papp László volt jelen.

Bár a CATL képviselete elkezdte bemutatni a vállalatot és a környezeti hatástanulmányokat, a lakosságnak hamar elege lett és kendőzetlenül kezdték sorolni ellenérveiket. Felkérdezték őket többek közt amiatt, hogy miért nem Kínába viszik a cégüket, szóba került a hatalmas vízigény és a helyiek a környezeti hatástanulmányok hitelességében sem bíztak.

Azt kérték, hogy független hatástanulmány is készüljön a 220 hektár méretűre tervezett ipari egységhez, miközben a vállalat szóvivőjét egy idő után nem is hagyták szóhoz jutni. Amint megszólalt, kifütyülték, fujjogtak és kiabáltak. Néhány lakos összetetten elmondta a véleményét az egésszel kapcsolatban, ez nem feltétlenül tetszett a kínai vállalat képviselőjének.

Számonkérték nem csak cégen, de a helyi polgármesteren is, hogy miért hazudoznak a helyi ivóvíz ellátásról, aminek szűkössége pont idén nyáron, egy nagyobb szárasság idején derült ki. Tehát a lakosok nem alaptalanul aggódnak, hiszen a tervezett gyár kapacitásához szükséges vízmennyiség óránként 1000 köbméter tiszta víz is lehet.

A közmeghallgatásról több videó is készült, a Debreciner töltött fel egyet YouTube csatornájára, amin tökéletesen érzékelhető a hangulat. Ehhez hűen az esemény kudarcba fulladt, bár a polgármester a város jövőjére hivatkozva próbálta nyugtatni a kedélyeket.

Ő azért támogatja a projektet elmondása szerint, mert követi az elfogadott városfejlesztési stratégiát. Ez arról szól, hogy minél több működő vállalkozást vonzanak be azért, hogy a debreceni fiatalok számára megfelelő munkalehetőségeket tudjanak biztosítani.

Martin Schutt / DPA / Picture Alliance / Getty Images