vasárnap - 2022. October 02.
12.5 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 650 Ft
100 685 Ft
D 739 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A győri Audi-gyár és a kecskeméti Mercedes-gyár is leáll ideiglenesen

A szentgotthárdi Opel-motorgyárban is megáll az élet a következő napokban.

A koronavírus-járvány terjedése és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt a Daimler-csoport első körben két hétre felfüggeszti a termelést európai üzemeinek többségében, a döntés a kecskeméti Mercedes-gyárat is érinti. Hétfőtől az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában és a magyar Opel-gyárban is leáll a termelés.

Úgy tudni, hogy a Mercedes kecskeméti gyárában péntektől nem lesz munka, az ott dolgozó emberek csütörtökön kapnak részletes tájékoztatást a kialakult helyzetről. A Daimler annyit már közölt, hogy a globális ellátási láncok jelenleg nem képesek fenntartani a gyártáshoz elégséges szintet. Az intézkedések időtartama a fejleményektől függ. A világjárvány Daimlerre gyakorolt ​​gazdasági hatásainak mértékét a cég szerint egyelőre nem lehet megfelelően meghatározni vagy megbízhatóan számszerűsíteni.

„A termelés megszakítása idejére munkatársainknál egyrészt a kollektív szerződésnek megfelelően bevezetett munkaidőkeretet alkalmazzuk, illetve ezen időszak egy részében számukra kollektív szabadságot rendelünk el. Így biztosítjuk ebben az időszakban is a kecskeméti gyár munkatársainak fizetését” - szerepel a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közleményében.

Kedden a Volkswagen konszernhez tartozó Audi AG is bejelentette, hogy az ingolstadti, a neckarsulmi, a brüsszeli, a mexikói és a győri telephelyein üzemszünetet rendelt el, pár órával később pedig kiderült, hogy a szentgotthárdi Opel-motorgyár is bezár időlegesen.

Az európai autógyárak és motorgyártó részlegek sorra állnak le, a Volkswagen-csoport vezetője, Herbert Diess vezérigazgató elmondta, hogy a legtöbb németországi és európai üzemben két-három hétre biztosan felfüggesztik a termelést. A VW-konszern spanyolországi, portugáliai, olaszországi és szlovákiai üzemei már ezen a héten leállnak.

FRISSÍTÉS: a Magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás leállítása mellett döntött. A társaság a koronavírus-járvány terjedésének növekvő kockázatával indokolta az esztergomi Suzuki-gyár átmeneti bezárását.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!