2023. február 09. | 13:24

Több mint egymilliós a kár.

Bár most született csak vádirat, még 2022. április 6-án egy akkor 17 éves fiatal és társa betörtek egy autószerelő műhelybe a XXI. kerületben. Innen alkatrészeket, szerszámokat és egyéb értékeket loptak el.

Amikor végeztek, akkor levágták a zárat a kapuról, majd feltörtek egy autót és elindultak vele. Egy rossz autót vittek el, ami útközben megadta magát, ezért kiszálltak, leszedték a rendszámokat és elmenekültek a helyszínről.

Később megint visszamentek a műhelybe és akkumulátorokat szereltek ki autókból. Ezután harmadszor is visszatértek, amikor megint szerszámokat, alkatrészeket vittel el, és katalizátort loptak ki két autó alól.

Az egyiket utána feltörték és el is vitték, de ismét meghibásodott alattuk, így nem jutottak messzire. Az autót - ahogy a videón is látszik - kicsit visszább tolták, majd egy utcán parkoló másikat feltörtek és elhajtottak vele.

Ezzel az autóval Dunaharasztiig jutottak, ahol a csúszós utakon elmértek egy kanyart és kerítésnek csapták a gépet. Tehát ezt az autót is hátrahagyták, de tovább tevékenykedtek.

Az egyikük a betörések és akciók után további autófeltörésekbe kezdett és egy éjszaka alatt 19 autó vált az áldozatává. Volt, amelyikből csak értékeket vett el, de volt olyan autó, amit konkrétan ellopott.

Az egyik fiatalt a rendőrök elfogták és letartóztatták. Javítóintézetbe került Budapesten, ebből viszont 2022. május 2-án megszökött, de később ismét elkapták.

A két fiatal összesen egymillió forint kárt okozott a sértetteknek. Ezen felül a rongálással további többszázezres kárt okoztak az autókban és a műhelyben is.

Az I. és XII. kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege az elfogott fiatalt több rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével, vétségével, illetve azok kísérletével, továbbá fogolyszökés bűntettével is vádolja.

Ezeket összegezve az ügyészség a fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztést kért a vádlottra. Emellett a nyomozás nem zárult le, társa egyelőre ismeretlen helyen tartózkodik.

Magyarország Ügyészsége