A múltheti kőolaj kitermelés és szállítási problémák miatt tetemes növekedés következik be a héten. Két alkalommal is emelnek majd az üzemanyag árakon, így a mai napon szerdán már 408 forintos átlagáron vásárolhatsz benzint, és 416 forintos átlagáron dízel üzemanyagot. A 400 forintos lélektani határt már hetekkel ezelőtt elhagyták az árak, szívhatja a fogát az, aki üzemanyagon igyekezett spórolni. Avagy biciklire fel emberek!

Sorban található üzemanyagpisztolyok egy MOL benzinkúton

Azoknak, akik olyanok, mint én azonban ez szóba se jöhet, így csak némi magyarázattal és jó reménységgel tudok szólni ezen olvasóimhoz. Először is az okokat sorolnám. A CNBC szerint két Szaúd-arábiai olajfúró kút ellen történt támadás a múlthét folyamán, amelyet „bombákkal megrakott drónok” követtek el. A támadás után tűz ütött ki, melyet gyorsan eloltottak, és állítólag zavartalanul folyt tovább a kitermelés. 

 kannából kifolyó benzin

Ezekután következett az Oroszországból érkező hír miszerint 5 millió tonna klórszármazékkal szennyezett kőolaj áramlott a Barátság kőolajvezetéken át Európába. A hír kipattanta után a vezetékben felfüggesztették az olajszállítást. A vezetékek újbóli megnyitása után kevesebb mint egy nappal a MOL technikai hibát jelzett a vezeték magyarországi odalán, így az ukránok ismét elzárták a csapot. Ennek következtében a MOL kénytelen a vésztartalékaihoz nyúlni, és bekövetkezik a már megjósolt emelkedés.

Tehát a mai üzemanyagár emelkedése után pénteken ismét változás következik, ami kizárólag a benzines üzemű autósokat érinti majd. 4 forintot emelkedik a benzin literenkénti egységára, így az átlagár 412 forint lesz, amivel erősen megközelíti a dízel 416 forintos literenkénti átlagárát. Fel a fejjel kedves olvasóm, ha a MOL-nak sikerül rövid úton vissza halmozni a vésztartalékot, akár néhány héten belül csökkenhetnek az árak a töltőállomásokon. Ha pedig ez véletlenül mégsem következne be, 400 forint feletti árnál már az ember csak sóhajt egy nagyot, elnyomja a szemébe szökni készülő könnyeket és tankol.