2023. október 27. | 07:39

A BKK elárulta, mennyi elektromos busz érkezhet a fővárosba és mikor.

Még nyáron tesztelték Budapesten az MAN legújabb elektromos buszait, amiket érvényes jegy vagy bérlet nélkül, ingyen lehetett kipróbálni, most pedig közbeszerzési eljárás indult elektromos busszal végzett közforgalmú járatüzemeltetésre Magyarországon. Az új járművek a kor elvárásainak megfelelő tulajdonságukkal és felszereltségükkel szolgálhatják a Budapesten utazók kényelmét, egyúttal hozzájárulnak ahhoz, hogy a város tisztább legyen.

Az október 25-én megjelent ajánlati felhívás 50 darab szóló elektromos autóbusz forgalomba állításával végzett komplett szolgáltatást foglal magában. A buszok általános üzemeltetésén kívül tehát (mint a járművek karbantartása és a járművezetők alkalmazása) az elektromostöltő-infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését is a leendő szolgáltatónak kell biztosítania.

Az előreláthatólag 2025-től forgalomba álló elektromos autóbuszoknak köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala. Elvárás a járművekkel szemben, hogy olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezzenek (tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer), amelyek növelik az utasok komfortérzetét.

Eredményes eljárás esetén az új megállapodás a 2015-től forgalomba állt 240 autóbusszal – jelenleg az ArrivaBus Kft. által – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződésekben foglalt feladatok egy részének ellátását biztosítja a jövőben. Az új szerződés a tervek szerint 12 évre szól.

A 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződések kiváltására a BKK első körben szeptemberben három közbeszerzési eljárást indított 150 autóbusz (100 csuklós és 50 szóló) forgalomba állításával végzett szolgáltatásra. A 240-ből még fennmaradó 40 buszra vonatkozó közbeszerzési eljárások tervezetten még idén elindulnak.
 
A fővárosi buszflotta folyamatos fiatalításának köszönhetően napjainkban már kizárólag alacsony padlós buszok közlekednek Budapesten. A BKV Zrt. autóbusz-állománya 2022 őszén 135 új járművel bővült, idén májustól pedig az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében összesen 150 korszerű, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát jármű állt forgalomba.

Ennek ellenére még mindig csaknem 300 korszerűtlen autóbusz jár Budapesten, ezért az autóbuszpark megújítása és folyamatos frissítése továbbra is célja a Fővárosnak és a BKK-nak – áll a közleményben. Épp most ért véget a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) felülvizsgálata is, amely gyalogosbarát, zöld közterületek, akadálymentes tömegközlekedési járműpark, illetve a közlekedési módok kényelmes váltásának lehetőségét tűzte ki célul 2030-ig bezárólag.

BKK