2021. november 08. | 09:03

2022 nyarán kerül bevezetésre az új rendszám-formátum Magyarországon.

Megkezdődött a „T” betűvel kezdődő forgalmi rendszámok kiadása hazánkban, amelyek az utolsó, eddig nem használt betű- és számkombinációkat tartalmazzák. Az új rendszámok 2022. július 1-től kerülnek bevezetésre Magyarországon.

Az eddig sztendernek számító, három betű és három szám alkotta rendszámok eléggé gyors ütemben fogynak, a 2018 nyarától osztott „R” betű alig másfél év alatt kifutott, az „S” betűvel kezdődő rendszámok pedig mostanra fogytak el. A Belügyminisztérium emiatt kénytelen volt belekezdeni a „T” betűvel kezdődő rendszámok kiadásába, vagyis a mostani formula elérkezett az utolsó mérföldkövéhez.

Korábban más volt azért a helyzet, egy-egy betűkezdet akár 4-5 évig is kihúzhatta, így például az L 2007-2012, az M pedig 2011 és 2015 között, írja a HVG. A T után még több általános használatú betű következne, de azok már foglaltak a motorkerékpárok (U), az utánfutók (X) és az exportra kerülő járművek által (Z).

Az már biztos, hogy jövő nyáron érkeznek az új magyar rendszámok, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a három betűből és három számból álló szisztémát a 4 betű és 3 szám kombináció váltja fel. A második és a harmadik betű közé a magyar címer tagozódik be. Az első két betűnek vagy két magánhangzónak, vagy két mássalhangzónak kell lennie. Szabály, hogy ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek a rendszámokon.

De mi a helyzet a taxikkal vagy éppen a katonai járművekkel? Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor olvasd el az új rendszámokról szóló cikkünket.