Herbert Diess: nem félünk az Apple autópiacra való belépésétől

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-02-15, 11:28

A Volkswagen-csoport vezérigazgatója már reagált is a hírre.

Egy ideje egyre több a hír arról, hogy az Apple szeretne belépni az autóiparba. A főként hardvergyártással foglalkozó amerikai cég vajon elérkezettnek látja az időt arra, hogy a villanyautózás hajnalán felvegye a harcot a hagyományos autógyártókkal?

Nagyon is logikus lépés lenne az Apple részéről, ha beszállna az autóiparba, tekintve, hogy a szoftverek, az akkumulátorok és a tervezés terén szerzett tapasztalatait komoly erőforrásokkal tudja ötvözni a cég, jelentette ki a hírre reagálva a Volkswagen-csoport vezérigazgatója, Herbert Diess.

Apple Car koncepciórajzon
Apple Car koncepciórajzon

A fontos pozíciót betöltő mérnök azonban rögtön hozzátette, hogy nem aggódnak, nem pánikolnának akkor sem, ha feltűnne a színen az Apple. Diess elmondta, hogy az autóipar merőben eltér a technológiai ipartól, szerinte kizárt, hogy az Apple rövid idő alatt átvegye a hatalmat az autóiparban, hiszen Róma sem egy nap alatt épült fel. Az osztrák szakember szerint az sem fordulhat elő, hogy a jövőben a Volkswagen az Apple-höz hasonló technológiai cégeket szolgálja ki szerződéses gyártóként.

A dúsgazdag kínai és amerikai cégek közül egyre több kacsintgat az autóipar irányába, mivel az egyre inkább szoftverigényessé válik az önvezető technológiák és önvezető autók előtérbe kerülésével. A gazdag vállalatok úgy gondolkodnak, hogy a szoftverfejlesztés és szoftvergyártás területén szerzett tapasztalataik révén előnyben lennének a hagyományos autógyártóhoz képest, amelyek nem fektettek akkora hangsúlyt erre a szegmensre az elmúlt évtizedekben. A járműgyártás területén viszont hatalmas a hátrányuk a technológiai cégeknek, tehát nem kizárt, hogy a rivalizálást később felváltja az összefonódás intézménye.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Egymás mellett parkoló Audi-modellek
2021. január 11.
A négykarikások másfél évtized múlva csak villanyautókat szeretnének árulni az újautó-piacon.
Lancia Ypsilon oldalról
2021. január 21.
Az olasz autómárka még él, és feltörhet, mint a talajvíz.

További hírek