A hét közepén tovább drágul a benzin a magyar kutakon

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-07-13, 10:09

Szerdán ugyanannyi forinttal drágul a benzin, mint múlt hét pénteken.

Július 15-én tovább drágul a 95-ös benzin átlagára a magyarországi töltőállomásokon, mégpedig bruttó 3 forinttal (múlt hét pénteken szintén 3 forinttal drágult a benzin). A gázolaj 385 forintos átlagára nem változik a hét közepén.

Töltő pisztoly oldalról fotózva

Csend honolt a nemzetközi olajpiacon az elmúlt hét napban, a heti változás mértéke gyakorlatilag nulla volt a Holtankoljak.hu vasárnapi beszámolója szerint. Pénteken mondjuk 3 százalékot csökkent az itthon iránymutatónak számító Brent olaj ára, de aztán vasárnapra visszaugrott 43 dollár fölé az árszint.

A hozzáértők azt mondják, hogy a csökkenés azért következett be, mert szárnyra kapott az a hír, miszerint az Egyesült Államokban újabb kijárási korlátozásokat vezethetnek be a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Ez értelemszerűen nagy hatással lehet az üzemanyagok iránti keresletre. Magyarországon szerdán nulla órától lépnek érvénybe a beutazási korlátozások, véleményem szerint idehaza is csökkenhet majd valamelyest az üzemanyagok iránti kereslet, még akkor is, ha belföldön mozgásban maradnak a nyaralni és/vagy utazni vágyó magyar állampolgárok.

A forint a múlt héten nem romlott a dollárral szemben a bankközi devizapiacon, 312 forinton stagnált az árfolyam a mögöttünk hagyott rövid időszakban. A szakértők arra számítottak, hogy a hét elején nem jelentenek be árváltozást, hiszen azt sok minden nem indokolta. Pénteken újból változhatnak az üzemanyagárak, minden azon múlik, hogy milyen irányba indul el a Brent ára.

Az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak:

95-ös benzin: 372 Ft/liter

Gázolaj: 385 Ft/liter

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tankoló pisztoly a sofőr kezében
2020. október 16.
Érdekes adatokat közölt a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ).
Tank a benzinkúton
2020. augusztus 26.
A hét második felétől csupán 1 forint lesz a különbség a két üzemanyagtípus között.

További hírek