hétfő - 2023. január 30.
1.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 672 Ft
D 690 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Hivatalos: bűncselekmény lett Magyarországon a jogosítvány nélküli vezetés

2021. május 19. | 13:10

A szabályszegés akár három év börtönnel is szankcionálható.

A rendőrség tapasztalatai szerint gyakorivá vált a gépjárművezetéstől való eltiltás figyelmen kívül hagyása az eltiltottak részéről. Ezért léptek a döntéshozók, az új törvényi tényállás értelmében 2021. május 14-étől bűncselekményt követ el az, aki jogosítvány nélkül vezet Magyarország területén.

A vezetéstől való eltiltás a szabálysértő magatartás egyik retorziós eszköze, a hatóság ennek érvényre juttatásával igyekszik távol tartani a forgalomtól a veszélyes sofőröket, akik a jogosítványuk elvesztése után így rákényszerülnek az utánképzésen való részvételre. Az utánképzésen akkor is részt kell venni, ha a vezetői engedélyt közlekedési szabálysértés miatt legalább fél évre vonták vissza, illetve ha a járművezető elérte a meghatározott számú előéleti pontot és az alapján történt a jogosítvány visszavonása.

Közúti ellenőrzés során a vezetői engedély nyilvántartás adatai alapján tudják megállapítani a járőrök, hogy az ellenőrzött járművezető el van-e tiltva a járművezetéstől. Akiről bebizonyosodik, hogy jogsi nélkül vezetett, azzal szemben indokolt a büntető feljelentés megtétele és a nyomozás megindítása.

Abban az esetben, ha a jogsi nélkül vezető és a vezetett jármű tulajdonosának személye nem egyezik meg, úgy indokolt a járművet vezetésre átadó személy kilétének megállapítása és felelősségének tisztázása, mondja ki az új tényállás. Ha az autó igazi tulajdonosa tudott a tetten ért sofőr vezetői engedélyének a bevonásáról, akkor őt is felelősségre vonhatja a bíróság.

Amennyiben a sofőr nem áll járművezetéstől eltiltás hatálya alatt, de az engedélyhez kötött jármű vezetéséhez nem rendelkezik érvényes forgalmival, akkor engedély nélküli vezetés szabálysértés miatt felelősségre vonható, ami a változás szerint elzárással is büntethető, illetve helyszíni bírság, vagy szabálysértési eljárás során pénzbírság is kiszabható. A törvénymódosítás eredményeként a jogosítvány nélküli vezetésért akár három év börtön is kiszabható Magyarországon.

Bevállalnád? - Volkswagen Jetta 1.2 TSI (2011) - Tesztvideó Az önvezető autók elveszik a munkát?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!