Így élednek újjá a Honda elhasználódott akkumulátorai

Közzétéve:
2020-04-17, 10:07

A Honda-márkakereskedések neten jelezhetik szándékukat, ha igényt tartanak az akkumulátorok begyűjtésére.

A Honda is szép lassan átalakítja motor- ás modellkínálatát, hiszen a CR-V Hybrid 2019-ben már bemutatkozott, hamarosan érkezik a kereskedésekbe a tisztán elektromos Honda-e és a Jazz HEV Hybrid.

Az már más kérdés, hogy a Honda-e-t csak Európában és Japánban fogják forgalmazni, holott Amerikában is kelendő termék lenne, ezzel csökkentve ott is némileg a károsanyag-kibocsátást. Persze, a nagy akkucsomaggal rendelkező elektromos autó létrehozása nem éppen zöld dolog, sőt az elhasznált akkumulátorok sorsa is több problémát vet fel, ám a Honda is igyekszik az elhasználódott akkumulátorok élettartamát meghosszabbítani, ezért is kötöttek szorosabb együttműködést a SNAM (Société Nouvelle d’Affinage des Métaux) vállalattal. A teljes Európára kiterjedő megállapodás értelmében az SNAM gyűjti be és dolgozza fel a hibrid és a tisztán elektromos üzemű Hondák akkucsomagjait, hogy megújuló energiaforrásból származó áramot tárolhassanak bennük. Amennyiben ez már technikailag nem megoldható, alkatrészenként forgassák vissza őket.

Honda újrahasznosítás

A Honda és az SNAM 2013 óta dolgozik együtt azon, hogy biztosítsa az elhasználódott akkumulátorok nyomon követését, valamint uniós szabványoknak megfelelő kezelését. A szorosabb együttműködés keretein belül az SNAM munkatársai összegyűjtik a lítium-ion és a nikkel-metál-hidrid (NiMH) telepeket 22 európai ország Honda-márkakereskedőitől, illetve kijelölt hulladékkezelőitől.

Honda és SNAM

Amennyiben a cellák megsérültek, az egység nem kezdhet ilyen formán új életet, alternatív megoldásként – különleges, vízalapú hidrometallurgiai eljárásokkal – alkotóelemeire bontják (pl. kobaltra, lítiumra). Ennek a megoldásnak köszönhetően új akkumulátorok, színpigmentek és vakolóanyag-adalékok készülhetnek az elhasználódott telepekből, sőt, a bennük fellelhető réz, műanyag és egyéb fém újra piacra dobható és felhasználható. A megállapodás kizárólag hibrid és elektromos üzemű autók hajtásért felelős telepeire vonatkozik, belső égésű motorok indítóakkumulátoraira nem.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Honda  

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
Tesla Model 3 szemből
2019. június 16.
A Model 3 a világ összes elektromos autóját kenterbe veri, ha a minél gyorsabb feltöltésről van szó.

További hírek