2023. március 29. | 09:56

Az állat nem is zavartatta magát, egy kis időre még meg is állt az úttest közepén.

Mint tudjuk, a legtöbb autós nem szívesen találkozik útja közben vadállattal. Jellemzően egy kisebb termetű vaddisznó is komoly károkat tud okozni az autóban amellett, hogy szerencsétlen állat sem tehetett semmiről.

Ezekkel az állatokkal jellemzően viszont már nem csak az erdőmenti utakon találkozhatunk. Egyre gyakoribb, hogy élelem után kutatva bemerészkednek városokba is, ahol az eldobott ételmaradékokat és kitúrni való kukákat kutatják fel.

Nem is kell ehhez a vidéki nagyvárosokba menni, hiszen egyre gyakrabban látnak vaddisznót Budapesten is. Ahogy nemrég Káposztásmegyeren egy út kellős közepén vettek fel egy termetesebb állatot, amit az érkező autók sem zavartak különösebben.

A helyiek szerint egyre gyakoribb, hogy az állatokkal egyedül vagy akár kondában is találkoznak a városrészben. Bár jellemzően emberre nem támadnak, érdemes óvatosnak lenni a vaddisznókkal, mert komoly sérülést okozhatnak.

Az állat valószínűleg a közeli Farkas erdőből szökhetett át élelmet keresni, ahol egyébként komplett kondák élnek. Nem csak ez az eset, de a gyakori átjárkálás aggasztja a lakosokat, többen már kutyát sem mernek sétáltatni arra.

A szakemberek szerint ha a vaddisznó jó búvóhelyet talál a településen, emellett pedig rendszeresen élelmet is, akkor nem fog visszamenni az erdőbe. Ehhez elég egy elhagyatott telek is és vannak olyan vaddisznó generációk, amik már városközeli környezetben nőnek fel.

Emellett viszont nem szabad elfelejteni, hogy milyen veszélyes állat tud lenni. Alapesetben csak akkor támad emberre, ha fenyegetve érzi magát. Azonban ha kicsinyei is vele vannak, akkor egy anyakoca szinte bármikor támadhat és nagyon súlyos sérüléseket tud okozni.

Erejét jól mutatja, hogy egy agresszív példány akár egy autót is fel tud borítani. Azt tanácsolják, hogy ha városban vaddisznót látunk, mielőbb értesítsük a rendőrséget és a helyi önkormányzatot.

Depositphotos