Itt a 2019-es autólopási statisztika

Közzétéve:
2020-04-08, 13:22

Továbbra is egyre kevesebb járművet tulajdonítanak el éves szinten.

Az utóbbi esztendőkben a különböző rendőri szervek egyre hatékonyabb munkájának, valamint az autós védelmi rendszereknek és fejlett riasztóberendezéseknek köszönhetően folyamatosan csökken a bejelentett autólopások száma Magyarországon. 2019-ben 503 személyautó körözését rendelték el, ez a szám egy évvel korábban még 774 darab volt. Ami az összes gépjárművet illeti, a 2019-es adat 896 példány, míg a 2018-as 1232. Ez ráadásul azért is érdekes, mert a 2018-as statisztikák szintén kiemelkedőnek számítottak, tavaly pedig még ennél is kevesebb lopást regisztráltak.

Látványos adat az is, hogy 2007-ben például 7584 gépjárművet tulajdonítottak el a statisztikák szerint, amely 2010-re 5864-re csökkent. Majd két évig ismét növekedett, 2012 óta azonban folyamatosnak mondható a csökkenés, amelyben a rendőrség 2014-ben létrehozott speciális egysége is nagy szerepet játszik. Az ő feladatuk elsősorban nem a lopott járművek előkerítése, hanem a bandák felszámolásával a bűncselekmények megelőzése.

2019-es autólopások száma Magyarországon

Ahogy a fenti táblázatban is látható, a márkák közti sorrendben nagy átrendeződés történt. Ez az a lista, amelyen egyik autógyártó és autótulaj sem szeretne elöl szerepelni. Jelentősen visszaesett az ellopott Volkswagen és Škoda modellek száma, míg a Ford, az Opel és a Suzuki típusokat érintő esetek száma nem csökkent annyival, hogy ne férjenek fel a dobogó első három fokára. A listában szereplő márkák közül mindössze négynek emelkedett a lopásszáma, látható módon nőtt a bűnözők érdeklődése a Renaul és a Honda modelljei iránt. A prémiummárkák közül százalékos arányban a BMW iránti „kereslet” csökkent leginkább.

A Vezess.hu munkatársai felállítottak egy veszélyeztetettségi listát is, amelyben az egyes márkák Magyarországon futó járműállományával arányosan állították fel a lopási rangsorrendet, ez pedig már egy kicsit mást mutat. Kiderült, hogy a Lada járművek vannak a leginkább veszélyben idehaza, a most következő táblázatból pedig a tízes lista többi szereplőjét is megtudhatod. Látható, hogy az idehaza népszerű Opel, Suzuki és Peugeot járművei nincsenek a top tízben.

2019-es autólopások száma Magyarországon

Alig loptak a statisztikák szerint Kia, Hyundai vagy Volvo modelleket, pedig ezekből is egyenként 50 ezer fölötti darabszám közlekedik Magyarországon. Alig regisztráltak lopást például Lancia és Subaru típusokból, annak ellenére, hogy mindössze 6000 körüli darabszám van forgalomban idehaza ilyen márkájú autókból. Ezek szerint a ritkaság nem feltétlenül nagy tényező a bűnözők szemében, bár ezt nehéz lenne egyértelműen kijelenteni.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Használt Ford Focus az autópályán
2019. június 02.
Az 500 ezer és 1 millió forint közötti áron elérhető használt autókból vajon melyik típusok közül érdemes válogatni?
Toyota Aygo kiadások
2020. január 06.
Persze SUV-re ne nagyon számíts ennyiért, a Dacia és a Lada kínál egyedüli opciót.

További hírek