A Renault 4L a francia autógyártó egyik legsikeresebb terméke volt, 1961 és 1992 között több mint 8 millió darabot gyártottak belőle, még egy pápamobil kivitel is készült belőle. A modell 60. évfordulójának megünneplésére a márka a TheArsenale tervezőcéggel együttműködve megalkotta a 4L futurisztikus változatát. Ez egy repülő autónak tekinthető quadcopter, amely az AIR4 névre hallgat.

Levegőben a Renault AIR4 koncepcióautó
Kép forrása: YouTube

Az AIR4 dizájnja az eredeti modell formavilágát követi, miközben aktualizálja is azt. A teljes egészében szénszálas anyagból készült bemutatóautót úgy tervezték, hogy repülni is tudjon. Kerekek helyett az AIR4 négy kétlapátos légcsavart használ, egyet-egyet a jármű minden sarkában. A karosszéria a forgóváz közepén helyezkedik el, a sofőr pedig az elülső csuklós burkolat felemelésével tudja bevarázsolni magát a volán mögé.

Renault AIR4 koncepcióautó
Fotó: Renault

A gépet 22 000 mAh-s lítium-polimer akkumulátorok hajtják, melyek 93,6 kilométer/óra maximális vízszintes végsebességet generálnak. A Renault állítása szerint az AIR4 akár 700 méter magasra is képes felemelkedni, 14 m/s felszállási sebességgel, bár ezt biztonsági okokból 4 m/s-ban korlátozzák. A repülő autó leszállási sebessége 3 m/s. A légcsavarok egyenként 95 kg függőleges tolóerőt generálnak, ami összesen 380 kg-ot jelent.

Renault AIR4 koncepcióautó
Fotó: Renault

Renault AIR4 koncepcióautó
Fotó: Renault

Az AIR4 Párizsban, a Champs Élysées-n található Renault bemutatóteremben tekinthető meg, mégpedig mától. Később a floridai Miamiban, New Yorkban és Makaóban is kiállítják. Érdemes hangsúlyozni, hogy ez csupán egy koncepció, a franciáknak nem áll szándékukban egy repülni képes Renault 4-es megépítése.