hétfő - 2022. november 28.
3.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Itt a tavasz, érdemes feltenni a nyári gumikat?

2022. március 15. | 19:41

A szép idő beköszöntével a gumicsere esedékessége közeleg.

Az autósokat most foglalkoztatja a kérdés, hogy mikor érdemes két szezon között átcserélni a gumikat, mikor jön el tavasszal a nyári gumik felszerelésének az ideje. A szakemberek és a gumigyártók a bűvös 7 Celsius fokot emlegetik, amely felett már ajánlott nyári abroncsokra váltani. Vajon mi igaz ebből?

Mit mutatnak a gumiabroncs-tesztek?

A tesztek is alátámasztják, hogy az útviszonyok mellett a levegő és az aszfalt hőmérséklete is mindenkor kulcsszerepet játszik a tapadási viszonyok alakulásában. A nyári gumi például remek útfogást biztosít vizes körülmények között, de csak akkor, ha a hőmérséklet bőven a pozitív tartományba esik.

Ellenben amikor a hőmérő higanyszála felülről közelíti a nullát, mind a négyévszakos, mind a téli jobban teljesít nála nedves útviszonyok közepette. Persze ugyanez fordítva is igaz, nagy melegben a puhább keverékű téli abroncsok veszítenek a tapadásukból és csak a nyári gumik nyújtanak biztos tapadást.

Gumiszerelő gép
Érdemes lehet várni a nyári gumikra váltással | Forrás: Picture Alliance / Getty Images

Azok, akik esetleg túl korán szereltetik fel a nyári papucsokat kora tavasszal, a hideg és nedves körülmények között csökkent tapadást fognak tapasztalni, ráadásul a felkeményedett nyári gumik az elvártnál hangosabban és kényelmetlenebbül gördülnek. Mindezek tetejébe egy váratlan havazás vagy jegesedés esetén komoly bajba is kerülhetnek, hiszen a nyári abroncsok teljesen alkalmatlanok a télies körülmények közé.

Foglalj időpontot a gumicserére minél hamarabb! Töltsd le a Carnotie autós alkalmazást és kapj értesítőt a gumicsere esedékességéről minden szezon előtt!

A nyári gumi felhelyezésének helyes időpontja

De akkor mégis mikor érdemes nyári gumira váltani, mikor jön el a nyári gumicsere ideje? A már említett 7 fok a mérvadó, ezért az autósoknak érdemes az időjárás-jelentések mellett a hőmérőt is folyamatosan figyelni. Amikor a napi középhőmérséklet tartósan meghaladja a hét fokot, akkor jött el a nyári gumik felszerelésének az ideje.

Csere előtt természetesen azt is érdemes figyelembe venni, hogy az autó jellemzően mikor van használatban. Ugyanis hiába éri el a napi középhőmérséklet a kellő értéket, ha valaki például éjszakai műszakban dolgozik, zömmel este és hajnalban autózik, amikor a hőmérsékletek akár április-májusban is a negatív tartományba esnek, érdemes várni a nyári gumik felszerelésével.

Ezen felül azért is érdemes lehet kicsit várni a nyári gumicserével, mert a tartós jó idő beköszöntének első heteiben mindig nagy roham alakul ki a gumisoknál, hosszasan sorban állni pedig senki nem szeret. Meg aztán a téli guminak nem árt, ha futnak még néhány száz kilométert melegebb időben, ellenben a szeszélyes időjárás, egy késő tavaszi, havazással járó hidegfront csúnyán megtréfálhatja a túl korán nyári gumira váltókat.

Azt is ajánlott figyelembe venni, hogy Magyarországon semmilyen jogszabály nem írja elő a szezonnak megfelelő abroncsok használatát, ennek megfelelően a csere ideje sincs szabályokhoz kötve. Azonban más a helyzet külföldön, számos országban kötelező a hideg évszakban a téli körülmények közé alkalmas abroncsok felszerelése, ezért ha országhatáron túlra készülsz, feltétlenül nézz utána ebben a cikkben, hogy pontosan milyen előírás vonatkozik rád.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!