A Jaguar Land Rover is újrahasznosított műanyagokat használna autóiban

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-07-24, 11:46

A környezettudatos elgondolás szerint a lökhárítóknál és az utastérben is újrahasznosított műanyagokat használnának

A prémium autókat gyártó Jaguar Land Rover konszern bejelentette, hogy egy olyan újrahasznosítási folyamatot teszttel, amelyben a műanyag hulladékból olyan igényes anyagot hoznak létre, amit a cég luxusautóiban használnak majd.

Újrahasznosított műanyagok a Jaguar I-Pace

A brit autógyártó szerint, az újrahasznosításra nem minden műanyag hulladék alkalmas, ami részben az autógyártásra vonatkozó szigorú biztonsági előírásoknak köszönhető. A Jaguar Land Rover együttműködve a BASF német vegyipari vállalattal olyan projektet indított, aminek célja az amúgy hulladékégetőbe vagy hulladéklerakó telepre kerülő háztartási műanyag szemét autóipari alapanyaggá változtatása.

A folyamat során a műanyaghulladékot hőbontással (pirolízissel) bontják le. Ezt követően a BASF gyártási láncába visszakerülve, a fosszilis alapanyagokat helyettesítve, prémium minőségű nyers műanyagot hoznak létre. A gyártó véleménye szerint az elkészült anyag színezhető, formálható, hogy a megfelelő lökhárító vagy műszerfal elemet készítsenek belőle.

Jaguar I-Pace törésteszt

A Jaguar Land Rover jelenleg azon dolgozik, hogy elkészítse az I-Pace elektromos SUV első újrahasznosított műanyagokkal szerelt változatát. A tesztelési folyamatok során a két vállalkozás felméri a „régi-új” anyagok viselkedését szemben az eddig használtakkal. A britek szerint, ha minden próbálokozás sikeres lesz minőségi és biztonsági szempontból, akkor a teljes modellcsaládban ezeket az anyagokat fogják használni.

Chris Brown a Jaguar Land Rover fenntarthatósági vezetője elmondta, hogy ez a tesztelés folyamat része a cég hulladék csökkentésre vonatkozó tervének, amit az újrahasznosítással érne el.

„A műanyagok létfontosságúak az autógyártás szempontjából, használatuk egyértelmű előnyökkel jár, azonban a műanyaghulladék továbbra is jelentős kihívás… A megoldáshoz innováció és együttműködés szükséges a szabályozók, gyártók és beszállítok között.” – mondta a vezető.

Újrahasznosított műanyag karosszéria elemek a Jaguarban

„A Jaguar Land Rovernél proaktívan növeljük a termékeinkben az újrahasznosított anyagokat, eltávolítjuk az egyszerhasználatos műanyagokat és csökkentjük a felesleges hulladékokat a termék életciklusa során. A BASF-el való együttműködés is csak megerősíti elkötelezettségünk az újrahasznosítás felé.” – fejtette ki Chris Brown.

A bejelentést a gyártó több környezetbarát kezdeményezését is követi, mint például a Range Rover Velar és az Evoque SUV-k számára fenntartható kárpitozás létrehozása. A Kvadrattal együttműködve olyan gyapotkeveréket készítettek, mely 53 újrahasznosított műanyag palackot tartalmaz autónként. A cég bejelentése szerint, 2020-ig nullára redukálja az egyszerhasználatos műanyagokból származó hulladék termelését.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A 8 legszebb hangú V12
2017. június 13.
A V10-ek után mindenképp érdemes a 12 hengeres V motorokat is átnyálazni. Szinte kizárólag szuperautókat és óriás luxus szedánokat szereltek ilyen szívvel, így a hétköznapi autók szóba se jöhetnek.
Megjártuk a Budapesti Auto Show-t! - GALÉRIA
2017. október 27.
Az ötödik alkalommal megrendezett cégautó konferencia idén magával hozta többek között a Peugeot, BMW, Opel és a Nissan modelljeit is. De vajon mit tartogatott még a seregszemle?

További hírek