Jócskán megemelkedik a villanyautók töltési díja Magyarországon

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-01-20, 07:45

Hidegzuhanyként érte a villanyautósokat az Ionity döntése.

A BMW, a Daimler, a Ford, a Hyundai, a Kia és a Volkswagen-csoport által birtokolt Ionity bejelentette, hogy az ezen hálózathoz tartozó elektromos autótöltő állomásokon 2020. január 31-től bevezeti a kWh alapú árképzést. A döntés a magyar villanyautósokat is érinti.

Az Ionity töltőpontjain eddig fix árazás volt, minden egyes megkezdett töltés kereken 8 euróba (2560 forintba) került a töltés idejétől és a felhasznált energiamennyiségtől függetlenül. Január 31-től viszont új rendszer lép életbe, onnantól kezdve 0,79 eurót (280 forintot) kell fizetni kilowattóránként.

Ionity töltő Balatonkeresztúr közelében

Tehát ha valaki egyetlen töltéssel beleküld 80 kWh energiát mondjuk az Audi e-Tronba, annak 63 eurót (mai árfolyamon számítva 21 ezer forintot) kell majd fizetnie. Az új árazás miatt csökkenhet a töltőoszlopoknál eltöltött időmennyiség, hiszen a villanyautósok így arra lesznek úgymond kényszerítve, hogy csak annyi energiát töltsenek az akkuba, amivel biztonságosan elérhetik az úticéljukat vagy a következő töltőállomást.

Az Ionity jelenleg 3 magyarországi töltőállomással rendelkezik (töltőállomásonként 4 darab töltőoszlop áll a villanyautósok szolgálatára): egy az M1-es autópályán található Bábolna közelében, kettő pedig az M7-es autópálya mentén lett telepítve Kajászónál és Balatonkeresztúr mellett (az utóbbi helyszínen az északi oldalon lévő pihenőben is lesz töltősziget). Az M0-ás autóút mellett is lesz majd egy Ionity töltő, mégpedig Szigetszentmiklós közelében.

Kapcsolódó írások

A német birodalom visszavág, avagy az E-TRON-ok harca
2018. április 25.
Szinte már minden autógyártónak  kötelező Hibrid, de még inkább a jövőbe mutatóan tisztán elektromos hajtású típusokat fejleszteni és piacra dobni. De az egyre növekvő konkurenciaharc vajon adott elég időt az Audinak?
Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője

További hírek