Az Audi következő nagy dobása

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-10-07, 09:29

Jön a németek teljesen elektromos luxus grand tourerje.

Mint ismeretes, az Audi 2025-re 30 villanyosított modellt fog kínálni. Szentül hisznek az elektromos forradalomban és ennek megfelelően sorra mutatják majd be az újabbnál újabb hibrid és teljesen elektromos autóikat. Úgy gondolják, hogy a következő évtized közepére az eladásaik 40%-át olyan modellek teszik majd ki, amelyekben lesz valamilyen formában elektromos hajtás.

Audi e-tron GT Concept tanulmányautó elölről

Jelenleg csak egyetlen elektromos modellt árulnak, a 30 milliós e-tront, de nem sokáig fog árválkodni. Hamarosan érkezik annak kupésított verziója az e-tron Sportback, majd azt követi egy igazi grand tourer, a jelenlegi Audi A5 Sportbackhez méreteiben hasonló négyajtós kupé. Egyelőre e-tron GT Concept néven fut, ugyanis csak tanulmányautóként létezik. A modellt a Porschéval közösen fejlesztette az Audi.

Audi e-tron GT Concept tanulmányautó oldalról

Ez lesz az első modell, amely a PPE platformra épül majd, amelyet kifejezetten elektromos autók számára alkottak meg. Az új padlólemez alkalmas lesz arra, hogy a felső-középkategóriától egészen a szabadidő-autókig bármilyen méretben épüljön rá villanyautó. Alapvetően hátul lesz elhelyezve a motor (hátsókerék-hajtás) de természetesen egy előre beépített extra villanymotorral összkerékhajtásúvá válhat bármelyik autó.

Audi PPE padlólemez

Az érkező modell 800V-os elektronikája akár 350kW-os töltésre is alkalmas lesz. A mai gyorstöltők persze még messze nem tudják ezt nyújtani, de egy ilyen teljesítményű áramforrással akár percek alatt jelentős hatótávval lehet majd feltankolni az autót. Mozgatásáról két villanymotor fog gondoskodni (összkerékhajtás) összesen 590 lóerős teljesítménnyel. A gyorsulását az Audi 3,5 másodpercben adta meg, végsebessége pedig várhatóan 240 km/h lesz.

Forrás:

További autós hírek

A kategóriák között egyértelműen a SUV vezeti az idei eladási listát (is), csak ebből a fajtából 47480 újat állítottak forgalomba,…

Brutális baleset rázta meg Szlovéniát szerda reggel. A balesetet egy kis Opel Corsa vezetője okozta, amikor feltehetően a rosszul megválasztott…

2019 az az év, amikor másról sem lehet hallani, csak arról, hogy az autók ölik meg a bolygónkat. De komolyan!…

Egy orosz színész nem bírta elviselni, hogy megelőzték, azonnal visszaelőzött. Vesztére. – írja az origo.hu Az egész jelenetet rögzítette az…

Legkevesebb 13 halottat követelő buszbaleset történt a szlovákiai Nyitragerencsér közelében szerdán – jelentette hivatalos közlésre hivatkozva a szlovák média. A…

Kapcsolódó írások

Hyundai 45 EV koncepcióautó
2019. augusztus 23.
A koncepcióautót Frankfurtban mutatják majd be, de az elektromos autóról idő előtt napvilágot látott néhány információ.
Lexus LF-SA koncepcióautó
2019. augusztus 24.
A 2019 októberi Tokiói Autószalonon debütál, igaz még csak koncepcióautó formában.
A német birodalom visszavág, avagy az E-TRON-ok harca
2018. április 25.
Szinte már minden autógyártónak  kötelező Hibrid, de még inkább a jövőbe mutatóan tisztán elektromos hajtású típusokat fejleszteni és piacra dobni. De az egyre növekvő konkurenciaharc vajon adott elég időt az Audinak?
Már gyártják az elektromos motorokat a Győri Audiban
2018. július 24.
Elindult az elektromos motorok sorozatgyártása az Audi győri üzemében, ezzel pedig jó esély van rá, hogy az elektromos autózás előretörésével is biztos legyen a magyar gyár jövője.