2019. október 07. | 11:29

Jön a németek teljesen elektromos luxus grand tourerje.

Mint ismeretes, az Audi 2025-re 30 villanyosított modellt fog kínálni. Szentül hisznek az elektromos forradalomban és ennek megfelelően sorra mutatják majd be az újabbnál újabb hibrid és teljesen elektromos autóikat. Úgy gondolják, hogy a következő évtized közepére az eladásaik 40%-át olyan modellek teszik majd ki, amelyekben lesz valamilyen formában elektromos hajtás.

Jelenleg csak egyetlen elektromos modellt árulnak, a 30 milliós e-tront, de nem sokáig fog árválkodni. Hamarosan érkezik annak kupésított verziója az e-tron Sportback, majd azt követi egy igazi grand tourer, a jelenlegi Audi A5 Sportbackhez méreteiben hasonló négyajtós kupé. Egyelőre e-tron GT Concept néven fut, ugyanis csak tanulmányautóként létezik. A modellt a Porschéval közösen fejlesztette az Audi.

Ez lesz az első modell, amely a PPE platformra épül majd, amelyet kifejezetten elektromos autók számára alkottak meg. Az új padlólemez alkalmas lesz arra, hogy a felső-középkategóriától egészen a szabadidő-autókig bármilyen méretben épüljön rá villanyautó. Alapvetően hátul lesz elhelyezve a motor (hátsókerék-hajtás) de természetesen egy előre beépített extra villanymotorral összkerékhajtásúvá válhat bármelyik autó.

Az érkező modell 800V-os elektronikája akár 350kW-os töltésre is alkalmas lesz. A mai gyorstöltők persze még messze nem tudják ezt nyújtani, de egy ilyen teljesítményű áramforrással akár percek alatt jelentős hatótávval lehet majd feltankolni az autót. Mozgatásáról két villanymotor fog gondoskodni (összkerékhajtás) összesen 590 lóerős teljesítménnyel. A gyorsulását az Audi 3,5 másodpercben adta meg, végsebessége pedig várhatóan 240 km/h lesz.