Kapkodnak a nagycsaládosok az állami támogatással vásárolható autókért

Közzétéve:
2019-09-16, 19:58

Több mint 12 ezren igényelték eddig az ingyenpénzt, nem csak rászorulók.

Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök helyettes a Facebookon tett közzé egy grafikont, melyen a nagycsaládosok autóvásárlási programjának keretein belül megkötettett szerződések száma látható gépjármű típusokra lebontva.

Hétfő reggelig 12 814 igényt nyújtottak be, mindezidáig 700 szerződés köttetett meg. A legnépszerűbb márka nem meglepő módon olcsósága miatt a Dacia a maga 186 szerződésével. A dobogó második fokára az ugyancsak gazdaságosnak számító Opel fért oda 117 szerződéssel, míg a Ford áll a harmadik helyen 92 kontraktussal.

megkötött szerződések száma nagycsaládos autókra grafikonon
Varga Mihály a Facebookon tette közzé a fenti grafikont

A Dacia Lodgy teljes vételára 3,85 millió forint, erre nem vehető fel a maximális támogatási összeg, mivel legfeljebb az autó 50%-át adja az állam, így 1 925 000 forintot kell letennie annak az asztalra aki a létező legolcsóbb modell alap változatával beéri.

A listát böngészve egyértelműen látszik, hogy nem csak és kizárólag rászorulók repültek rá a kedvezményre, hanem, tehetősebbek is. Eddig úgy fest, 3 család kaphat a nagycsaládos kedvezménnyel BMW-t, de egy Volvo, egy Lexus és egy Audi is e program keretein belül talál gazdára.

Az nem derül ki, hogy konkrétan milyen modellekről van szó, de a belépő szintű BMW 2 Gran Tourer ára 8,11 millió forint, amely 20 százalék önerővel vihető el. A jogosult családok tehát 1 622 000 forint letétele után juthatnak az alapfelsereltségű családi BMW-hez, 4 év alatt 0% thm mellett havi 82 ezer forintos részlettel lehet kiütni a hitelt.

A legolcsóbb ilyen módon megszerezhető alapfelszereltségű Volvo modell az XC90, melynek jóval borsosabb, 17,9 millió forint a listaára kedvezmény nélkül. A Lexus RX450 L 7 személyes modell 23 millió forintba kerül.

A modellfrissítés előtt álló Audi Q7-es extra kedvezménnyel szerezhető meg, a 2,5 milliós állami támogatáson fell további 3 millió forint ügyfélkedvezményt kínálnak a készlet erejéig, de a két akciót összevonva is 20 millió forint fölött lehet a vételár.

A támogatás értéke legfeljebb 2,5 millió forint, ám a megvásárolható gépjárművek árában nem húztak plafont. Így történhetett meg az, hogy tehetősebbek is élvezhetik a nagycsaládosoknak szánt támogatás minden előnyét. A Napi.hu-nak nyilatkozott is egy jómódú családfő, és nem érezte úgy, hogy szégyellnie kéne magát a miatt, hogy neki is jut a kedvezményből.

"Bérből és fizetésből élünk, rengeteg adót és járulékot fizetünk és fizettünk az elmúlt években is a magyar államnak, így nem gondolom, hogy rosszul kéne éreznem magam az autóvásárlás miatt" - mondta határozottan a férfi.

Tudnivalók az állami támogatással vásárolható 7 személyes autókkal kapcsolatos kedvezményről

Mint azt már korábban említettem, a támogatás összege akár 2,5 millió forint lehet, de legfeljebb 50%.  A pénzt az államkincstár adja az autókereskedésnek, így az igénylő azzal semmilyen formában nem találkozik.
 
Kérelmet 2019. július 1. és 2022. december 31. között lehet benyújtani. Szükséges feltétel három gyerek, de a terhesség 12. hete után már kétgyerekesek is jelentkezhetnek, sőt, akik ikreket várnak, már egy gyerekkel is megtehetik ezt. Az ideiglenesen elhelyezett gyerekek ugyanakkor nem számíthatóak a kedvezményhez.

További feltétel a magyarországi lakcím valamint az, hogy legyen vagy az igénylőnek vagy annak élettársának B kategóriás jogosítványa, mely nincs eltiltás alatt. Kizáró ok a köztartozás és a bntetett előélet is valamint az, aki jogkövetkezmények alól mentesült.

Ha megállapítják, hogy az igénylő jogoslult, fél év áll rendelkezésre az adás-vételi szerződés megkötésére. Az autót nem lehet eladni 3 éven belül, és mindenfajta átalakítás is tiltólistán szerepel. Ezen felül fel kell ragasztani szakszerűen a hátsó szélvédőre a "Családbarát Magyarország" logót, amelyről egy kisebb regényt olvashattál már itt az Alapjáraton. Egy pdf mindent leír a családbarát matricától, az azon szereplő betűk milliméter pontos méretén túl a színkódokról is tájékozódhatnak az arra fogékonyak. Hiába na, az ördög a részletekben rejlik, kár volna, ha egy öntapadós vinyetta behajtott sarkán csúszna el az a 2,5 millió.

A családbarát matrica szakszerű elhelyezése a hátsó szélvédőn
Így fest a családbarát matrica szakszerű elhelyezése a hátsó szélvédőn

A Magyar Nemzet augusztus 1-jén számolt be arról, hogy már van olyan család, aki át is vehette a családvédelmi akció keretein belül kedvezménnyel vásárolt gépjárművet. A konkrét modell nem derül ki a cikkből, az azonban igen, hogy a gyerekek legnagyobb megelégedésére "húzós ajtós" modellt vehetett át az ifjú pár a meg nem nevezett veszprémi szalonból.

Forrás:

További autós hírek

A kellemetlen esetre szeptember 23-án került sor, amikor egy idős nő félre állt a járművével, hogy szemügyre vegye az út szélén árusított tojásokat, a...

A felvétel egy autós találkozón készült. Az autó sofőrje egy kanyarban rúgta el a több, mint 500 lovas Mercedes – AMG C63s- nek....

Az M7-es autópályán, Pákozd térségében vontak intézkedés alá a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Osztályának munkatársai 2019. október 14-én...

Egy nap kétszer is lefényképezett a traffipax egy személygépkocsit a 47-es számú főúton, mert az autó vezetője jelentősen túllépte a megengedett sebességhatárt. A...

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság M43-as Autópálya Alosztályának járőrei 2019. október 12-én délelőtt egy bolgár honosságú autószállító trélert ellenőriztek a Kéthalmi pihenőhelyen. A tengelysúly...

Kapcsolódó írások

szélvédőn elhelyezett Családbarát Magyarország matrica
2019. május 30.
Tűpontossággal meghatározták, hova kell elhelyezni "Családbarát Magyarország" matricát a hétszemélyes autókra
2019. február 11.
Orbán Viktor a nagycsaládosok számára 2,5 millió támogatást hirdetett be, amit 7+ személyes újautókra lehet majd fordítani
családbarát matrica
2019. május 26.
A 2,5 millió forintos állami támogatásért cserébe kérnek egy kis szívességet
Állami támogatással elektromos autót
2016. október 28.
2016 októberének vége óta lehet igénybe venni a 2016 szeptember végén meghirdetett állami támogatást az újonnan vásárolt elektromos autókra.