Nem lehet akárhová felragasztani az állami támogatással vett autókra a matricát

Közzétéve:
2019-05-30, 19:58

Tűpontossággal meghatározták, hova kell elhelyezni "Családbarát Magyarország" matricát a hétszemélyes autókra

"CSMB arculati kézikönyv" néven pfd formátumban letölthető a kormány honlapjáról az a mini e-book, mely minden részletet tartalmaz arról, amit a szóban forgó matricáról tudni kell.

Családbarát Magyarország matrica

Pár nappal ezelőtt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára bemutatta azt a matricát, amelyet minden olyan 7 üléses új autóra fel kell helyezni, ami 50%-os, akár 2,5 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatással került tulajdonosához a Családvédelmi Akcióterv keretein belül.

A kézikönyv szerint "diszkrét és elegáns, mint egy minőségi tanúsítvány". Az előírás szerint mindenképpen a hátsó szélvédőre kell felragasztani a víztiszta öntapadó vinyl hordozón lévő matricát, méghozzá belülről. Így elkerülhető, hogy akinek ellenérzései vannak a logóval, megrongálhassa vagy lekaparhassa.

A matricáról szó szerint mindent meg lehet tudni a pdf-ből. A pontos színkódokon túl kiderül, hogy a 115 mm átmérőjű, kör alakú matricán 11,6 pt-os Montserrat Bold betűtípussal szerepel a körbefutó szöveg, méghozzá egy 12 mm-es sávon belül, csupa nagybetűvel. Tilos a matricát széltében vagy hosszában torzítani, annak színeit megváltoztatni, vagy a grafikai elemeket átrendezni. Akinek ez az információhalmaz esetleg nem volna elég, a kormány honlapjáról letöltheti az e-bookot további tanulmányozás céljából.

Az autó típusától függően a hátsó szélvédő bal vagy jobb oldali, felső vagy alsó sarkába helyezhető a matrica. Hogy ez alatt pontosan mit értenek, arra sajnos a tájékoztató nem tér ki, tehát nincsen tételes lista arról, hogy melyik modell esetében hány milliméterre kell lennie a hátsó szélvédő bal oldali és felső széleitől a logónak. Egy illusztráció azért bemutatja, négy konkrét modell esetében mi volna az ideális elhelyezés.

A családbarát matrica szakszerű elhelyezése
A családbarát matrica szakszerű elhelyezésére példákat is mutat az e-book

A tájékoztatóból az vehető ki, hogy a matrica feltétele annak, hogy az állami autótámogatást egy arra jogosult család igénybe vehesse, ugyanakkor arra már nem tér ki, hogy milyen szankciókkal sújtható az, aki nem a követelményeknek megfelelően jár el. Az sem tisztázott egyelőre, hogy az autókereskedőknek, vagy maguknak az újdonsült tulajdonosoknak kell a matrica felhelyezését az útmutató előírásainak megfelelően szakszerűen végrehajtania.

Forrás:

Kapcsolódó írások

családbarát matrica
2019. május 26.
A 2,5 millió forintos állami támogatásért cserébe kérnek egy kis szívességet
Jön a legújabb hétszemélyes Suzuki
2018. április 23.
Az Indonéz Autószalonon mutatkozott be a Suzuki nagy egyterűje, az Ertiga legújabb változata, amiben akár 7 utas számára is van hely.
Állami támogatással elektromos autót
2016. október 28.
2016 októberének vége óta lehet igénybe venni a 2016 szeptember végén meghirdetett állami támogatást az újonnan vásárolt elektromos autókra.
Állambácsi fizeti a jogsid, öcsém!
2018. június 21.
Új szabályozás lép életbe a jogosítvány szerzéssel kapcsolatban.