Kiderült, hova kell helyezni a kedvezményes autókra a Családbarát Magyarország matricát

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-05-26, 10:39

A 2,5 millió forintos állami támogatásért cserébe kérnek egy kis szívességet

A három- vagy többgyermekes családok 2019. július 1-jétől legalább 7 üléses új autó vásárlásához akár 2,5 millió forintos, legfeljebb 50%-os vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak a Magyar Államkincstártól. A támogatás egyik kissé megosztó feltétele, hogy a hátsó szélvédőre egy "Családbarát Magyarország" feliratú matricát kell felragasztani, melyet Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára mutatott be.

Novák Katalin bemutatta a Családbarát Magyarország matricát
Novák Katalin bemutatta a Családbarát Magyarország matricát

Elsőre talán nem tűnik nagy szívességnek ez a felajánlott összegért cserébe, de sokak szemében úgy tűnik, aki e matricát felragasztja, egyfajta kampányfelületté teszi négykerekűjét. Akiben nem vált ez ki ellenérzéseket, az a Magyar Államkincstárnál tudja igényelni az igénylést vagy a kormányablakoknál.

Az elkövetkező 1 évben 10 ezer nagycsaládnak lesz lehetősége régi autóját újra cserélni e program keretein belül. A költségvetésből erre idén 5 milliárd forintot, jövőre pedig 10 milliárdot szánnak, és úgy kalkulálnak, hogy minden arra jogosult megkaphatja a támogatást.

Kik jogosutak a családi autóvásárlás kedvezményre?

Három- vagy többgyermekes családok élvezhetik a program előnyeit, valamint azok, akiknél a harmadik gyermek úton van. Utóbbi kategóriába azok az esetek számítanak bele, ahol már van 2 gyermek, az édesanya már legalább 12 hetes terhes a jövevénnyel. Ikerterhességnél már 1 gyermek esetén is igényelhető a kedvezmény, hármasikrekről nem szól a fáma.

Fontos, hogy az igénylőnek, annak házastársának vagy élettársának kell hogy legyen "B" kategóriás jogosítványa, továbbá nem lehet köztartozása és nem lehet büntetett előéletű.

Milyen "családbarát" modellek igényelhetők?

Arról már korábban olvashattál az Alapjáraton, milyen hétszemélyes autók igényelhetők. A legolcsóbb modell a Dacia Lodgy, amely állami támogatással csökkentett listaára 1,9 millió forint.

Az igénylést tehát 2019. július 1-jétől lehet benyújtani egészen 2022. december 31-éig kizárólag új autókra, azaz forgalomba még nem helyezett gépjárművekre.

Hogyan lehet igényelni a családi autókedvezményt?

A Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfélszolgálatainál vagy a kormányablakoknál lehet a kérelmet benyújtani. Amennyiben a jogosultsági feltételeknek megfelel valaki, úgy a MÁK-tól kap egy határozatot. Az adásvételi szerződést 6 hónapon belül meg kell kötni, és be kell mutatni a MÁK-nak, mely a támogatás össegét közvetlenül a gépjármű kereskedő bankszámlájára utalja. A nagycsaládosok tehát sem elektronikus, sem készpénz formájában nem találkoznak az állami támogatás összegével.

Nem szükséges az állami támogatáson felüli teljes vételárat egy összegben kifizetni a kereskedő számára, hiszen zártvégű lízinggel vagy gépjárműhitell is igénybevehető.

El lehet adni a kedvezménnyel vásárolt autót?

Az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatálybalépésétől számítva három esztendőn belül nem idegeníthető el a személygépkocsi - áll a hivatalos közlemény a csalad.hu honlapján.

Mikor kell visszafizetni a családi autótámogatásra járó kedvezményt?

Abban az eetben, ha fény derül arra, hogy az igénybevevő nem a valóságnak megfelelő adatokkal adta le kérelmét, vagy ha 3 éven belül eladja a gépjárművet. Arra nem tér ki a csalad.hu, hogy a matrica eltávolítása is ezzel a szankcióval súlytható-e.

Családbarát Magyarország matrica

Szintén érdekes kérdés, mi történik akkor, ha a nagycsaládosoknál elválnak a szülők. Ha a gyermekek elhelyezése úgy történik meg, hogy a válás vagy élettársi kapcsolat megszűnése után nem minősül nagycsaládnak, a támogatás összegét vissza kell fizetni. Ha valaki örökbefogadott gyermekre igényli a támogatást, és az örökbefogadás a támogatás igénylésétől számított két éven belül felbontásra kerül, szintén visszafizetendő a családi autótámogatás.

Forrás:

További autós hírek

A statisztika szerint egy átlagos budapesti közlekedő 162 órát, azaz majdnem egy hetet ül a forgalmi dugóban – írja az…

Olvasónk, akitől a videót kaptuk az alábbi sorokat írta: “A hölgy a Hungária krt-ról forgalommal szemben próbált lekanyarodni a Kerepesi…

Ausztriában a legkeményebb a helyzet. Ott súlyos büntetést is kiszabhatnak a dashcamet használók ellen. Tiltott még Luxemburgban és Portugáliában a…

Durván megemelte árait az elektromos autók töltőpiacának egyik meghatározó szereplője. – írja a hvg.hu Az Ionity hálózata hatalmas teljesítménnyel képes…

A tanulóvezető ahogy azt kell megállt a gyalogátkelő előtt és átengedte a gyalogosokat. Mögötte a türelmetlen Renault sofőrje, akinek a…

Kapcsolódó írások

szélvédőn elhelyezett Családbarát Magyarország matrica
2019. május 30.
Tűpontossággal meghatározták, hova kell elhelyezni "Családbarát Magyarország" matricát a hétszemélyes autókra
család autózik 3 gyerekkel
2019. szeptember 16.
Több mint 12 ezren igényelték eddig az ingyenpénzt, nem csak rászorulók.
2020. január 11.
Az állami villanyosautókra vonatkozó támogatási rendszer második fejezte lezárul.
Állami támogatással elektromos autót
2016. október 28.
2016 októberének vége óta lehet igénybe venni a 2016 szeptember végén meghirdetett állami támogatást az újonnan vásárolt elektromos autókra.