hétfő - 2023. február 06.
-10.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 671 Ft
D 684 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Keményen odaszúrt a BMW vezetője a zöld átállást sürgetőknek

2022. február 07. | 09:08

A bajor cég vezérigazgatója szerint óriási hiba lenne teljesen betiltani a technológiát. 

A kormányok és a környezetvédelmi csoportok is folyamatos nyomást gyakorolnak az autógyártókra, hogy mielőbb álljanak át az elektromos autók gyártására. Ennek hatására már számos vállalat döntött úgy, hogy legkésőbb 2030-ig beszünteti a belső égésű motorral szerelt új modellek értékesítését.

A BMW az elektromobilitás élmezőnyébe tartozik, hiszen már most is számos villanyhajtású járművet kínál, amelyek – a legfrissebb eladási adatokat alapul véve – kifejezetten népszerűnek számítanak a vásárlók körében. Ráadásul a bajor cég nemrég végleg leállította a 7-es sorozatban található V12-es gyártását. Ennek ellenére a BMW vezérigazgatója úgy látja, hogy a belső égésű motorok betiltása egy óriási hiba.

Oliver Zipse szerint a globális piac még nem készült fel egy belső égésű motorok nélküli világra. Egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy a hagyományos motorral hajtott autók értékesítésének esetleges betiltása térdre is kényszerítheti az autóipart. A szakember szerint elegendő mennyiségű időt kell hagyni, hogy az átállás végbemehessen.

Zipse egyértelműen úgy véli, hogy a belső égésű motornak még van jövője és megjegyezte, hogy az elektromos autók forradalma túl gyorsan zajlik ahhoz, hogy az Európán kívüli piacok ilyen tempóban tudjanak alkalmazkodni hozzá. Hozzátette, a belső égésű motorok technológiájának betiltása több kárt okozna, mint amennyi haszna lenne, és a klímahelyzeten sem segítene.

Bár a BMW főnöke meglehetősen kritikus a hagyományos motorok tilalmával kapcsolatban, a német gyártó az egyik vezető márkának számít az elektromobilitás terén. Idén, kilenc év után befejeződik az i3 elektromos autó gyártása, ám az i4, az iX, az iX3, valamint a hamarosan megjelenő i7 és iX7 is készen állnak, hogy átvegyék a stafétabotot.

Míg korábban már több autógyártó is jelezte, hogy 2030-ra teljesen elektromossá alakítja palettáját, vagy csak akkumulátoros villanyautókat fognak értékesíteni Európában, a BMW eddig még nem jelentett be hasonlót.

BMW-t vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!

Mosópisztollyal okozott 150 ezres kárt a 20 éves érdi lakos Három kutat már bezárásra kényszerített a hatósági benzinár

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!