A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást egy Pest megyei műszaki vizsgaállomással szemben, írja közleményében  a Központi Nyomozó Főügyészség.

A nyomozók pénteken összehangolt eljárási cselekményeket (motozásokat, kutatásokat, gyanúsítotti kihallgatásokat) hajtottak végre 6 emberrel szemben, amelyek eredményre vezettek. A gyanú szerint egy Pest megyei műszaki vizsgaállomáson meghatalmazottként rendszeresen eljáró polgári személyek jogosulatlan anyagi előnyt biztosítottak a műszaki vizsgabiztosként dolgozó kormánytisztviselőknek, amelynek összege autónként 5000 forint volt, olvasható a közleményben.

Tetten ért korrupt vizsgabiztos a rendőrök gyűrűjében

A bűnügyi akció volumenéről sokat elárul, hogy abban több mint százan vettek részt. A vesztegetési pénz átvételekor tettenért vizsgabiztosoktól megközelítőleg háromszázezer forint készpénz került elő. A kutatások során több millió forintot és két személyautót foglaltak le a hatóság tagjai, ezen túlmenően három bankszámla és egy ingatlan zárolására került sor.

Kenőpénz az ablaktörlő alá gyömöszölve

Az ügyészség elrendelte a műszaki vizsgaállomás valamennyi vizsgabiztosának és a korrupciós pénzt biztosító személyek őrizetét, őket gyanúsítottként hallgatta ki. A nyomozó ügyészség három személy esetében indítványozta a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés elrendelését, a letartóztatások tárgyában a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája mondja ki a döntő szót.

Tavaly nyáron a Mozaik utcai vizsgaállomást szállták meg az ügyészségi nyomozók, a gyanú szerint a műszakiztatást végző kormánytisztviselők (kb. 20 személy) és kormányzati ügykezelők rendszeres kenőpénz fejében soron kívül vizsgáztatták le a gépjárműveket, és elnézték a vizsgák során felmerülő szabálytalanságokat. A megkent ügyintézők így akár 100 000 forinttal is gazdagodhattak naponta.

2019 júliusában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Terrorelhárítási Központtal (TEK) összefogva csapott le arra a „vizsgamaffiára”, amely Pomázon tevékenykedett hosszú évek óta. A pomázi vizsgaállomás felár ellenében lerövidítette a várakozási időt, az ott dolgozók rengeteg járművet soron kívül vizsgáztattak az amúgy hivatalos állomáson.