A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy egy-két héten belül megszűnik az ingyenes parkolás Magyarország egész területén, és visszaáll a korábbi rend, vagyis ismét fizetni kell a várakozásért.

Idehaza javulófélben van a járványhelyzet, Rusvai Miklós virológus néhány napja azt nyilatkozta, május végére lecsenghet a pandémia harmadik hulláma. A Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása szerint ötmillió beoltott után vizsgálják felül a maszkhasználattal és az ingyenes parkolással kapcsolatos szabályokat, ekkor dőlhet el, hogy eltörlik-e az ingyenes parkolást.


Fotó: MTI/Turchányi Géza

Az autósok szerint a fővárosban egyre tarthatatlanabb a helyzet, nap közben is vadászni kell a parkolóhelyekre. Karácsony Gergely főpolgármester szerint az ingyenes parkolás népszerűnek tűnő, de káros intézkedés, amit most már vissza kellene vonni. Az ellenzéki vezetők mellett ráadásul most már a fideszes polgármesterek is nagyon szeretnék, ha a kormány eltörölné az ingyenes parkolást.

Székesfehérvár például havi 20-30 millió forinttól esett el azóta, hogy a kormány tavaly novemberben – a járvány elleni védekezésre hivatkozva – újra ingyenessé tette a parkolást országszerte. A város polgármestere, Cser-Palkovics András azt mondta az ATV Híradójának, elérkezett az idő arra, hogy újragondolják a jelenlegi szabályokat.

A magánutakon és magánterületeken továbbra is fizetős a parkolás, ez nem csak a fővárosra, hanem a többi magyar településre is ugyanúgy igaz. Indulás előtt tanácsos tájékozódni a helyi viszonyokról, megállásnál pedig nézz jól körül, ha magánúton/lakópark környékén/irodaházak közelében parkolsz le, mert simán benne van a pakliban, hogy az magánterületnek számít magánszabályokkal, és ott ugyanúgy csengetni kell a parkolásért, mint eddig.