Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 02.
3 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Kiderült mennyit fizetnének a magyar autósok az egynapos pályamatricáért

2023. július 06. | 09:31

Készítettek egy felmérést, ahol megkérdezték az embereket, hogy jó ötletnek tartják-e az egynapos matricát és ha bevezetik, akkor mennyit fizetnének érte.

Nemrég érkezett a hír, hogy az EU új szabályozást vezet be az autópálya használati jogosultságok kapcsán. Ebből annyi a lényeg, hogy 2024 márciusára minden tagállam köteles lesz bevezetni egy új matricarendszert.

Ennek értelmében pedig megjelenne az egynapos autópálya-matrica, de nem az lenne az egyetlen újítás. Mellette megjelenik majd a heti és a kéthavi matrica is a jelenlegi kategóriák (éves, havi, 10 napos) mellett.

Az autopalyamatrica.hu készített egy nem reprezentatív felmérést azzal kapcsolatban, hogy az autósok örülnek-e ennek a rendszernek. Úgy néz ki, hogy a kérdéssor kitöltöésében résztvevő 5000 fő igen, hiszen 98 százalékuk jó ötletnek gondolja.

Emellett voltak néhányan, akik szerint jobb lenne a 3 napos - például hétvégi kiruccanásokhoz - és egy-két ember szerint semmi értelme. Viszont volt, aki többet használná az autópályát, ha lenne ilyen lehetőség és az alkalmi utazók is örülnének.

A másik sarkallatos pont viszont az ára lesz ennek az egynapos úthasználati jogosultságnak. Hiszen néhányan azt válaszolták, hogy jó ötlet, ha jó lesz az ára is.

Az EU egyébként az ár kérdést sem hagyta nyitva, minden kategóriánál megszabta, hogy az éves, országos matrica legfeljebb hány százalékát tehetik ki majd az új kategóriák. Az egynapos matrica esetében ez 9 százalék lett.

A jelenlegi 49 190 forintnál (személyautó esetében) az egynapos matrica ára legfeljebb 4427 forint lehetne, ami vészesen közel van a 10 napos árához. A megkérdezettek a felmérésben úgy vélik, hogy olyan 500 és 1500 forint között lenne megfelelő az egynapos matrica ára.

Arról egyelőre semmit sem tudni, hogy mi lesz a valóság az új kategóriákkal kapcsolatban. Bár a kormány bejelentette, hogy az EU-s követelés miatt dolgoznak az ügyön, de egyelőre még nem döntöttek ezekben a kérdésekben.

Alapjárat.hu
Akár 600 kilométeres hatótávra is képes lehet az új Fiat 600e Zöldebbek és hangosabbak lesznek a Forma-1-es autók a jövőben

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!